Читај ми!

Zloglasni sovjetski „Poligon“ i „zatvoreni gradovi“

Nadav Kander otputovao je u kazahstanske stepe kako bi izbliza video i ovekovečio sovjetske sablasne „zatvorene gradove“, koji su služili kao glavni poligon za testiranje nuklearnog oružja.

Otišao je u gradić Kurčatov, nazvan po fizičaru koji je razvio prvu sovjetsku nuklearnu bombu. Tu je noćio dok je danima išao po ruševinama obližnjih poligona hvatajući foto-aparatom sablasnu lepotu pejzaža.

„Volim da fotografišem stvari u koje je prilično teško i mučno gledati, ali koje istovremeno zrače nekom lepotom. Radim to zato što me ispunjava“, kaže Kander.

Serija fotografija „Zabranjeni gradovi“ sada se izlaže u londonskoj galeriji „Flauers“, a u novembru će biti izdata i knjiga.  

Poligon za testiranje nuklearki izvan Kurčatova zove se „Semipalatinsk“, ali je bolje poznat samo „Poligon“. Na njemu je izvedeno više od 450 testova od 1949. do 1989. godine.

Sovjetske vlasti nisu preterano marile za uticaj eksplozija na okolno stanovništvo. Tek od 1996. godine, ruski, kazahstanski i američki timovi radili su na čišćenju ostataka plutonijuma.

Kander nije preterano zainteresovan za istoriju mesta koje fotografiše niti mu je cilj da pokaže kako ljudi sada tamo žive.

„Nisam dokumentarni fotograf. Svaka grupa fotografija neminovno postaje dokument, ali to mi nije namera. Ovo radim da bi prikazao čovekovu tamnu stranu koja se nalazi u svima nama“, ističe fotograf.