Читај ми!

Šuma kineske brzorastuće paulovnije u Užicu

Svetske novotarije stigle su i u užički kraj. Porodica Jovičić iz Užica, na svom imanju, nekada zaraslom klekom, prošle godine zasadila je neobično, brzorastuće drvo poreklom iz Kine – paulovniju.

Više od 1.000 sadnica kineskog brzorastućeg drveta prostire se na površini od dva hektara nekada šipražja i krša, danas jedinstvenog zasada šume u ovom kraju.

„Zamenjeno je sve zemljište, iskopane su rupe u kojima je dopunjeno đubre i zemlja, izvršeno sađenje u tu pripremljenu zemlju, kap po kap – sistem za navodnjavanje“, priča Milivoje Jovičić.

Mirjana Tešić kaže da je biljka kao mala veoma nežna i osetljiva: „Kao cveće je na početku dok ne odraste u veliku biljku, dok ne odrveni.“

Uprkos sumnjama, uz negu i gotovo pet kilometara postavljenog sistema za navodnjavanje, biljka je opstala i posle mraza koji je uzeo danak početkom godine.

„Ono što vidite to je poraslo za dva i po do tri meseca. Primeti se to, dnevno raste nekih 10-15 santimetara“, ističe Jovičić.

Prema rečima Dušana Jevđovića, inženjera šumarstva „Srbija šuma“ u Užicu, i Institut i Šumarski fakultet, naše vrhunske institucije, bavile su se paulovnijom.

„Smatra se da je ovo dobra vrsta. Međutim, prema njoj treba imati rezervu, jer je poprilično osetljiva na mrazeve“, naglasio je Jevđović.

I u ovom, naizgled moćnom zasadu, iznenađenja su, kažu, još moguća, ali će, nadaju se, značajna ulaganja ipak biti opravdana, a jedna od prvih šuma paulovnije uskoro doneti i očekivani prihod.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи