Читај ми!

Homoseksualci dobrodošli, žene vode molitve

Džamija čija će vrata biti otvorena za homoseksualce, ali i u kojoj će žene imati pravo da vode molitve – otvorena je u Južnoafričkoj Republici.

Profesor Muslimanskog obrazovnog centra u Oksfordu Tadž Hargli dobio je priličan broj pretnji smrću zbog otvaranja džamije u Kejptaunu, za koju se nada da će pomoći u širenju tolerancije i borbi protiv radikalizma.

„Otvorili smo džamiju za sve ljude širokih shvatanja. Oni koji ne žele da prihvate različitosti – ne moraju da dolaze“, kaže Hargli za Bi-Bi-Si.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme za versku revoluciju.

„U Južnoafričkoj Republici je pre 20 godina izvedena mirna revolucija kojom je aparthejd zamenjen demokratijom, pa moramo da sprovedemo isto to i na religioznom planu“, smatra profesor.

Hargli, koji je rođen u Kejptaunu, ističe da će u džamiju biti dobrodošao svako – bez obzira na rod, religiju ili seksualnu orijentaciju.

Osim što će moći da predvode molitvu, žene će moći da se mole u istoj prostoriji sa muškarcima.

Naglasio je da je trenutna islamska praksa nepravedna i da se „žene uvek drže pozadi, van vidokruga i da se o njima i njihovom položaju ne razmišlja“.

Međutim, članovi najveće muslimanske zajednice u Kejptaunu kritikuju na socijalnim mrežama pokušaj otvaranja nove džamije, a mnogi nazivaju Harglija jeretikom i nevernikom. Jedna grupa je pokušala da zaustavi otvaranje te džamije.

Glavno južnoafričko islamsko telo – Muslimanski pravni savet, saopštilo je da ispituje celu situaciju.

Prilikom prve molitve Hargli je osudio mržnju između muslimana i hrišćana, za šta je optužio „izopačenu teologiju“, preneo je AFP.

Bilo je pokušaja i da se Hargli diskredituje kao verski vođa. „Imam doktorat iz islamskih studija sa Oksforda, za razliku od mojih protivnika koji su završili neke sumnjive koledže u Pakistanu i Saudijskoj Arabiji“, odgovara im profesor.

Za Bi-Bi-Si Hargli je rekao da želi da oživi „prvobitnu Muhamedovu džamiju – gde nije bilo barijera“.

„Ideja da žene ne budu vidljive u muslimanskom svetu jeste inovacija koja je došla posle Muhameda i, nažalost, postala je duboko ukorenjena“, objašnjava Hargli.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво