Читај ми!

Upoznajte ih i više se nećete plašiti!

Slepe miševe nepravedno prati loša reputacija i tretiraju se kao „grozna napast“. Osamnaesta Međunarodna noć slepih miševa, manifestacija koja će danas biti održana u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu, sa početkom u 17.30 časova, odličan je način da razbijete sve predrasude o ovim bezopasnim sisarima.

Program manifestacije obuhvata radionicu za najmlađe, multimedijalna predavanja, neposredni razgovor stručnjaka sa građanima, izveštaj o pozivima građana i intervencijama stručnjaka, a poseban segment je prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje na slobodu.

I ove godine su brojniji pozivi usplahirenih građana čije su domove naselili slepi miševi, saopšteno je iz Prirodnjačkog muzeja.

Taj muzej i Društvo „Mustela“ na teritoriji Srbije imaju mogućnost da izađu u susret i savetima, a neretko i neposrednim izlaskom na teren, pomognu u rešavanju problema sa tim sisarima, a u korist i jednih i drugih.

Zbog nepravedno loše reputacije slepih miševa, njihovog statusa stroge zaštite, ali i sad već izvesnog pritiska medija da se građanima pomogne, a „napastima“ dođe glave, ova manifestacije je organizovana sa ciljem da građanima pruži uvid u njihovu bionomiju, ekologiju, fiziologiju, odnos sa ljudima, zaštitu i očuvanje u Srbiji i Evropi.

Inicijativa Međunarodne noći slepih miševa je nastala u okviru Sporazuma o očuvanju slepih miševa Evrope (1991), koji je deo međunarodne Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja poznatije kao Bonska konvencija, koja je u Srbiji stupila na snagu 1. marta 2008. godine.

Cilj manifestacije je popularizacija ovih letećih sisara, njihovog specifičnog načina života, ali i unošenje svetla u verovanja o natprirodnim osobinama, često pripisivanim ovim životinjama.

Noć slepih miševa je realizovana u organizaciji Prirodnjačkog muzeja i Društva za očuvanje divljih životinja „Mustela“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи