Читај ми!

Crna rupa sa masom 21 milion puta većom od Sunca!

Astronomi su otkrili dosad najveću supermasivnu crnu rupu u patuljastoj galaksiji udaljenoj 50 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Novootkrivena crna rupa ima masu 21 milion puta veću od našeg Sunca! Nalazi se u patuljastoj galaksiji "M60/UCD1", koja je oko 500 puta manja od Mlečnog puta.

Naučnici sa Univerziteta u Juti smatraju da bi ovim otkrićem mogli da dokažu teoriju po kojoj sve patuljaste galaksije imaju crnu rupu u svom centru.

„Pronalazak ove crne rupe navodi nas na zaključak da su patuljaste galaksije, u stvari, ostaci većih galaksija koje su se sudarile sa drugim galaksijama“, kaže vođa istraživanja Anil Smit.

Prema njegovim rečima, uslovi za nastanak ovoliko masivne crne rupe mogli bi da se stvore jedino sudarom dve galaksije.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво