Читај ми!

Metropole kojima priroda stalno preti!

Tokio, Manila i Osaka samo su neke od svetskih metropola koje su ušle u crvenu zonu zbog opasnosti od prirodnih katastrofa, koje dovode u pitanje milione života, poručuju iz osiguravajuće kuće "Swiss Re".

Ciriška osiguravajuća kuća "Swiss Re" analizirala je 616 gradova širom sveta i mogućnost da ih zadesi prirodna nepogoda. Svaki grad je rangiran na osnovu verovatnoće da ga zadesi zemljotres, oluja, cunami i poplava, piše Biznis insajder.

Za svaki tip nesreće "Swiss Re" je osmislio ekstreman scenario u kojem sve odbrane popuštaju i ljudske i ekonomske posledice mogu biti katastrofalne.

Stručnjaci su na prvo mesto liste 10 najugroženijih gradova na svetu – stavili Tokio.

Region Jokohama je pod velikim rizikom da ga zadesi skoro svaka potencijalna prirodna nepogoda – zemljotres, monsun, poplava ili cunami. Skoro 80 odsto populacije ozbiljno je izloženo opasnosti od velikih zemljotresa.

Na drugom mestu je Manila na Filipinima. Manila je možda imala sreće tokom supertajfuna „Hajan“ izbegavajući ono najgore što oluja može da izazove, ali sledeći put možda neće imati toliko sreće.

Skoro polovina populacije Manile u strahu je od zemljotresa, grad je ozbiljno izložen vetrovima velike brzine, ozbiljnim olujama i poplavama skoro svake godine.

Treće mesto je zauzela delta Biserne reke u Kini. Na toj delti se nalaze veliki gradovi Šenžen, Hongkong, Donguan i Makao. Toj lokaciji najčešće prete oluje, zauzima treće mesto kada je u pitanju rizik od ciklona i peto mesto kada je u pitanju rizik od poplava.

Veliki zemljotres „Hanšin“ uništio je područje Osaka – Kobe. Još jedan sličan zemljotres vrlo lako bi mogao uskoro da se dogodi, a grad ne bi bio ništa bolje pripremljen za njega. Zbog svoje pozicije, celo područje je izloženo olujama.

Nedostatak pravilnog planiranja kada su u pitanju prirodne nepogode je fenomen koji je duboko ukorenjen u Džakarti. Kiše i nedovoljan broj odvodnih kanala, ali i činjenica da se 40 odsto grada nalazi ispod nivoa mora, glavni su uzrok za brojne poplave, zbog kojih je direktno ugroženo 27,7 miliona ljudi.

Nagoja u Japanu se našla na šestom mestu. Mnogi veliki gradovi u Japanu nalaze se uz „Vatreni prsten“ – seriju aktivnih raseda koji su odgovorni za 90 odsto svetskih zemljotresa.

Cunamiji koji su izazvani zemljotresima predstavljaju veliki rizik za Nagoju, gde bi njihov razorni efekat mogao da bude katastrofalan. Ugroženo je 22,9 miliona ljudi.

Kolkata u Indiji je na sedmom mestu. Kolkata se nalazi blizu najveće rečne delte na svetu, što je čini izuzetno podložnom poplavama. Sistem kanala za odvod vode, star 140 godina, proteže se skoro čitavom polovinom grada. Cikloni, oluje i cunamiji takođe mogu da naprave veliku štetu gradu koji nije najbolje pripremljen za ove vremenske nepogode. Ugroženo je 17,9 miliona ljudi.

Šangaj zauzima osmo mesto. Najnaseljeniji grad u Kini nalazi se na delti reke Jangce, što ga čini izuzetno ranjivim na ozbiljne poplave usled tajfuna i oluja. Dug obalni deo grada i velika količina vode koja prolazi kroz ovaj grad, čini Šangaj izuzetno rizičnom lokacijom. Ugroženo je 16,7 miliona ljudi.

Los Anđeles, kao i veliki deo Kalifornije, nalazi se na rasedu San Andreas, što ga čini jednim od gradova koji su najčešće izloženi zemljotresima. Skoro 14,7 miliona ljudi je svakodnevno izloženo riziku od zemljotresa.

A 10. mesto zauzeo je Teheran. Nalazi se na jednom od najvećih raseda, tako da je celokupna populacija grada u velikoj opasnosti od zemljotresa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво