Читај ми!

Sve više leda, uprkos globalnom zagrevanju

Sudeći prema Nasinim snimcima i uprkos tome što naučnici govore o globalnom zagrevanju, ledena kapa Arktika se poslednje dve godine povećala oko 43 odsto, što znači da se led proširio na još 1,7 miliona kvadratnih kilometara. Osim toga, i na Antarktiku je zabeleženo širenje ledenog pokrivača.

Sa druge strane, podaci danskog Instituta za meteorologiju govore o još većem proširenju, od čak 63 odsto. Satelitski snimci ukazuju ne samo na širenje ledene površine već na njeno jačanje, odnosno gustinu.

„Led postaje deblji, a time i otporniji na buduća otapanja“, naveo je profesor Endrju Šepard sa britanskog Univerziteta u Lidsu, dodajući da je neuobičajeno hladno leto pogodovalo širenju ledene mase.

Iako preovlađujuća teorija globalnog zagrevanja govori o tome da se polarne kape tope i da se zbog toga oslobađa velika količina metana u zarobljenom ledu, čini se da naučnici još moraju da vide koliki uticaj čovek ima na brzinu zagrevanja i hlađenja Zemlje.

Stručnjak za proučavanje ledenih površina profesor Ed Hokins sa Univerziteta u Redingu kaže da teorija globalnog zagrevanja ne daje potpuno objašnjenje klimatskih promena.

„Osim ljudskih faktora, koji jesu dominantni, moraju se u obzir uzeti i prirodne varijable, poput mnogih prirodnih procesa koji su ciklični. Prema tome, trebalo bi da Zemlja počne da se hladi, a ne da se zagreva“, objasnio je Hoking.

Osim na Severnom polu, povećavanje ledene površine zabeleženo je proteklih nekoliko godina i na Antarktiku.

Led na Južnom polu pokriva oko 18 miliona kvadratnih kilometara.

Izuzev pojedinih godina kada se događalo da se ledena površina zbog trenutnih visokih temperatura smanji, naučnici poslednjih 40 godina na Južnom polu beleže lagani, ali konstantni porast ledene površine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво