Читај ми!

Sahat-kula u proširenoj stvarnosti

Student doktorskih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu Petar Pejić autor je projekta „Proširena stvarnost“, koji je krajem prošle godine predstavljen na dodeli Nobelove nagrade i pomoću koga je moguće porušene objekte prikazati pomoću tableta ili mobilnog telefona na mestu gde su se nekada nalazili.

Projekat je prikazan kao pobednički na „Telenorovom“ konkursu, pa su se i studenti našli na toj ceremoniji, rekao je Pejić Tanjugu.

Petrovo interesovanje je trodimenzionalni prikaz modela objekata unutar današnjeg ambijenta, a njegov prvi prikaz je Sahat-kula u Niškoj tvrđavi, koja je porušena početkom 20. veka.

„Trodimenzionalni prikaz Sahat-kule bio je moguć jer su sačuvane fotografije iz perioda pre njenog rušenja, pa je bio moguć njen verodostojni prikaz“, kaže Petar.

Da bi i drugi objekti mogli da budu prikazani potrebne su fotografije, a one ne postoje. Kada su neki objekti postojali za fotografiju se nije znalo, pa bi jedini oslonac mogla da budu arheološka istraživanja.

Petar napominje da se na osnovu takvih istraživanja ne može postići verodostojnost od 100 odsto. Takve objekte možemo rekonstruisati, ali ne može se reći da su oni u potpunosti verodostojno prezentovani.

Priča o prikazu porušenih objekata počela je na niškom fakultetu, kada je Petar uz podršku svoje mentorke, profesorke dr Sonje Krasić, započeo istraživanja u vezi sa ovom temom, pa su ona prerasla u konkretan projekat o Sahat-kuli.

„Kako je prezentacija na dodeli Nobelove nagrade bila zapažena, ostvareni su kontakti sa jednim fakultetom i institutom u Norveškoj i kontakti sa nekoliko švedskih muzeja“, objašnjava Petar, koji najavljuje ozbiljniji rad na daljim istraživanjima.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da i u Srbiji neko podrži taj projekat, a ne da on ostane zanimljiv samo strancima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво