Читај ми!

Spektakl vojnih orkestara na Crvenom trgu

Najbolji vojni orkestri iz svih krajeva sveta napravili su sjajnu atmosferu otvarajući vojni muzički festival „Spaskaja“ na Crvenom trgu u Moskvi. Ovogodišnji festival posvećen je obeležavanju sto godina od početka Prvog svetskog rata.

Jedinice počasne garde dočekale su vodeće vojne muzičke orkestre u neverovatnom spektaklu – kombinaciji vojnih, klasičnih, narodnih, pop i rok melodija. I sve to propraćeno fantastičnom pirotehnikom i osvetljenjem, prenosi Raša tudej.

Među učesnicima se nalaze orkestri iz Srbije, Jermenije, Bugarske, Grčke, Irske, Italije, Kazahstana, Kine, Meksika, Rusije, Švajcarske i Turske.

„Ovogodišnji festival je posvećen obeležavanju sto godina od početka Prvog svetskog rata“, rekao je direktor Istorijskog muzeja Aleksej Levikin, koji je istakao da je organizatorima izuzetno drago zbog prisustva najstarijeg vojnog orkestra – turskog orkestra "Mehter", koji je osnovan u 13. veku.

Na festivalu će nastupiti oko 1.500 muzičara, ali i drugih umetnika, poput plesača, akrobata, majstora borilačkih veština i jahača. Festival traje do 7. septembra, a očekuje se da će 50.000 ljudi prisustvovati proslavama dugim nedelju dana.