Читај ми!

Islandski vulkan ponovo preti evropskim letovima

Čitav region Islanda evakuisan je juče zbog straha da bi moglo da dođe do erupcije vulkana Bardarbunga. Avio-kompanije su upozorene nakon što su centralni deo ostrva u blizini vulkana svakog minuta pogađali mali zemljotresi.

Ukoliko se zaista desi da dođe do erupcije, avio-kompanijama je rečeno da se pripreme za sličan scenario iz 2010. godine, kada je takođe islandski vulkan paralisao vazdušni saobraćaj iznad Starog kontinenta na šest dana.

Oko 100.000 letova je odloženo tada, a više od 10 miliona ljudi moralo je da promeni svoje planove.

Oko tri ujutru iz područja blizu vulkana evakuisano je oko 500 ljudi, pošto je u roku od tri sata zabeleženo oko 300 manjih potresa.

Tokom celog dana zabeleženo je čak hiljadu potresa, a najjači je bio oko tri stepena Rihtera. Turistima je zabranjen dolazak, a svi putevi su blokirani.

Kao da erupcija vulkana nije dovoljan razlog za zabrinutost, stručnjaci upozoravaju da bi erupcija mogla da izazove topljenje Vatnajokul glečera, jednog od najvećih u Evropi, što bi sasvim sigurno izazvalo obilne poplave.

„Zbog pojačane seizmičke aktivnost moramo biti spremni u slučaju erupcije. Područje je iz predostrožnosti zatvoreno i evakuisano, a bezbednosne mere su preduzete ponajviše zbog straha od poplava koje bi topljenje glečera Vatnajokul uzrokovalo“, saopšteno je iz islandske Službe za civilnu zaštitu.

Poslednja erupcija Bardarbunge bila je 1910. godine, a 1477. ovaj vulkan je priredio najveću erupciju bilo kog vulkana na Zemlji u istoriji.

Pre 8.500 godina Bardarbunga je iz utrobe Zemlje izbacio najveću kolicinu lave u istoriji naše planete.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво