Читај ми!

Dva odsto uranijuma u bombi sravnilo Hirošimu

„Mališa“, nuklearna bomba bačena na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, sravnila je sve u radijusu od preko tri kilometra od mesta eksplozije i ubila 80.000 ljudi. Bio je to neverovatan i dotad neviđen nivo razaranja, a izazvalo ga je nešto manje od dva odsto uranijuma u bombi.

Američki novinar i pisac Erik Šloser, autor knjige Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety, kaže da je bomba bačena na Hirošimu bila izuzetno „primitivna“ i neefikasna.

Kada je eksplodirala, skoro 99 odsto uranijuma (ili urana) koji je trebalo da eksplodira nije učestvovao u lančanoj reakciji.

Kako kaže, kada se bomba detonirala u vazduhu, samo mali deo, oko dva odsto reaktivnog materijala je eksplodirao.

Koja količina je u pitanju? Erik kaže da se radi o sedam desetina grama uranijuma.

Što znači da je uprkos činjenici da je oružje bilo izuzetno neefikasno i da 99 odsto uranijuma uopšte nije reagovalo, za katastrofalnu eksploziju i njene posledice (što je uzrokovalo smrt 80.000 ljudi) odgovorno je tek sedam desetina grama uranijuma.

„Nuklearno oružje je od tada postalo neverovatno efikasno, a u stanju je da izazove toliku eksploziju i uništenje u poređenju sa kojima bi Hirošima izgledala trivijalno“, ističe Šloser.

Upozoravajući u svojoj knjizi na sve priče o incidentima, lažnim uzbunama i lošem obezbeđenju nuklearnog arsenala SAD, Šloser kaže da čovečanstvu treba da bude žao što smo uopšte razvili tehnologiju za tako nešto.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи