Читај ми!

Ratnička oprema kroz vekove

Luk i strela, ratna sekira i mač bili su najefikasnija oružja u 13 veku. Do kraja 16. veka, ubijanje je usavršeno, a ova oružja polako su zamenjena musketama. Tokom Prvog svetskog rata, ručne granate nalazile su se u opremi svakog vojnika. Danas vojnici nose „ajpedove“ na ratište.

Fotograf Tom Etkinson objavio je sjajnu izložbu fotografija opreme koju su ratnici i vojnici nosili u borbu u poslednjih hiljadu godina. Treba napomenuti da se izložba odnosi na engleske i britanske vojnike, ali, bez obzira na to, daje prilično dobar uvid u evoluciju ratovanja i, nažalost, ubijanja.

Serija fotografija nazvana je prosto: „Vojnička oprema“, a počinje od onoga što su ratnici nosili u bici kod Hejstingsa 1066. godine. Sve zajedno ima 12 fotografija.

„Britanija provodi mnogo vremena boreći se protiv drugih naroda“, kaže Etkinson.

Svaka fotografija pokazuje osnovne stvari koje su nošene u bitku. Naravno, u njima centralno mesto zauzimaju oružja dizajnirana da na što efikasniji način ubijaju. Ali u opremi se nalaze i stvarčice koje daju uvid u to kako su se, osim neprijatelja, ratnici borili protiv monotonije rata i strahota koje su doživeli.

U njima se nalaze karte, table za mice i „ajpedovi“. Kako bi sakupio sve autentične predmete, Etkinson je posetio organizacije i društva posvećena održavanju tradicije i istorije, čiji članovi sakupljaju takve predmete za rekonstrukcije bitaka.

Etkinson je provodio sate kako bi što bolje organizovao stvari za savršenu fotografiju.

Gledajući fotografije poređane jednu do druge, deluje kao da gledate istoriju koja vam se ubrzano odvija pred očima. Oprema kao da govori priče iz bitaka tokom vekova, ali i svedoči o tome koliko je dizajn igrao važnu ulogu u ratnoj opremi.

Dok je čovek razvijao nove načine da se ubija, uporedo je razvijao i nova sredstava da se zaštiti. Vojnici su u bitku pre nekoliko vekova nosili raznobojne uniforme i odeću, ali kako su oružja postajala sve naprednija i sposobna da ubijaju sa velikom preciznošću preko velikih razdaljina, tako je kamuflaža postajala sve važnija, a uniforme sve zagasitijih boja.

„Činjenica je da se neke stvari pojavljuju u svim vremenima. Tako se u svakoj opremi nalazi kašika, a u većini šlem ili kaciga“, ističe Etkinson.

Osim toga, interesantno je videti koliko se vremenom broj stvari koje se nose u borbu povećao.

„Nekada su ratnici nosili malo stvari u bitku iz praktičnih razloga. Zbog težine. Ali u poslednjih 100 godina, vojnik nosi sve više, mada ne i teže. Danas je sve optimizovano, a materijali su lakši, što dozvoljava nošenje većeg broja stvari“, objašnjava fotograf.

Etkinson se priseća da mu je, dok je jednom prilikom vojniku pokazivao fotografije opreme iz ranijih perioda, ovaj bio užasnut tadašnjim oružjem.

„Smatrao je da su tadašnji ratnici bili mnogo hrabriji“, kaže Etkinson i dodaje da se ne slaže sa tom konstatacijom.

„Mislim da nema neke razlike u tome da vas neko upuca iz puške ili iseče sekirom. I jedno i drugo nije dobro“, ističe Etkinson.