Читај ми!

Svraka nije lopov!

Nasuprot narodnom verovanju i čuvenoj Rosinijevoj operi, svraka nije lopov. Naprotiv, moglo bi se reći da je ova ptica, prepoznatljiva po izrazito crno-belom perju, instinktivno sumnjičava prema predmetima neobičnog izgleda, ističu britanski naučnici.

Vekovima su je opisivali kao najgoru kleptomanku, koja ne može da odoli svetlucavim predmetima koje gomila u svom gnezdu.

Ova loša reputacija je potpuno nezaslužena, tvrde stručnjaci Univerziteta „Egziter“, koji svraku opisuju samo kao „veliku brbljivicu“, piše Bi-Bi-Si prenoseći studiju britanskih naučnika.

Sprovedena je serija testova sa divljim svrakama i svrakama iz jednog azila za životinje. Pred ptice su stavljeni razni predmeti, svetlucavi i bezbojni (alu folija, orasi, šrafovi, metalni otpaci), a njihove reakcije su snimljene i analizirane.

„Nismo naišli ni na kakav dokaz da svetlucavi predmeti neodoljivo privlače svrake. Naprotiv, svi ti predmeti su kod njih izazvali neofobnu reakciju - strah od novih stvari“, naveo je Toni Šepard, glavni autor studije koja je objavljena u časopisu Animal Cognition.

Svrake su se uglavnom držale podalje od svetlucavih, ali i plavih predmeta i generalno su bile nepoverljive prema njima.

„Verovatno da se folklor koji okružuje svrake ne zasniva na činjenicama već je rezultat kulturne generalizacije nastale na temelju anegdotskog predanja“, zaključio je Šepard.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво