Читај ми!

Indija – nema toaleta, nema žene

Šest novopečenih nevesta iz jednog sela u indijskoj državi Utar Pradeš vratilo se roditeljima jer im muževi u svojim kućama nisu obezbedili toalet!

Mlade žene iz sela Kesija, u okrugu Kušinagar, rekle su da će se vratiti samo ukoliko muževi sagrade pristojne toalete u kućama.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, polovina od 1,2 milijarde stanovnika Indije nema nužnik u kući. Problem je posebno drastičan u ruralnim sredinama, a ponajviše pogađa žene.

Gudija, jedna od „pobegulja“, izjavila je za Bi-Bi-Si, da je veoma nezgodno odlaziti u polja zbog nužde.

„Moji roditelji imaju toalet kod kuće, ali u kući mog supruga Rameša Šarme ga nema. Nezgodno je izlaziti napolje. Zato sam se svađala s njim i vratila se roditeljima“, ispričala je Indijka.

„Nije lako na selu mladim nevestama da izlaze iz kuće jer ovde ljudi veruju u purdu (pokrivanje lica velom). Po ovakvom vremenu, kada pada kiša i svuda su bare, veoma je teško otići u polja“, objasnila je druga odbegla mlada Ašima Parvin.

Odsustvo toaleta posebno pogađa žene jer ih izlaže i opasnosti da budu napadnute.

U svom govoru povodom Dana nezavisnosti, premijer Narendra Modi založio se za rešavanje problema toaleta u zemlji.

„Živimo u 21. veku, a i dalje nema dostojanstva za žene koje moraju da zbog nužde odlaze u prirodu i čekaju da padne mrak“, naveo je Modi.

„Da li možete da zamislite s kakvim se problemima one suočavaju zbog toga“, upitao se premijer.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво