Читај ми!

Njujork muku muči s kostimiranim „zabavljačima“

Vlasti Njujorka žele da uvedu red u zauzdaju često loše ponašanje ljudi obučenih u kostime Mapetovaca ili Kip slobode koji turistima na Tajms skveru traže novac kada se slikaju s njima.

Nedavno je čovek obučen u kostim Spajdermena udario policajca, što je razgnevilo gradske zvaničnike. „Mapetovci“ su odgurnuli dvogodišnju devojčicu i turiste šokirali antisemitskim uvredama.

„Ovo je otišlo predaleko. Vreme je da se preduzmu neki stvarni koraci kako bi bila regulisana ta oblast“, rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Agencija AP, međutim, ocenjuje da je to lakše reći nego učiniti.

Pravni stručnjaci kažu da predlozi da Grad uvede dozvole i provere za one koji se u kostimima poznatih junaka slikaju s turistima može da naruši pravo na slobodno izražavanje.

Pitanje je da li ti likovi mogu da budu smatrani uličnim izvođačima, zaštićenim Prvim amandmanom američkog Ustava, ili prosto kao oni koji se bave trgovinom, u kom slučaju bi morali da poštuju određena pravila.

Takođe je nejasno i da li oni treba jednostavno da se nadaju bakšišu ili da zahtevaju novac.

Neki turisti su se žalili da su ih osobe preobučene u popularne kostime maltretirale zbog novca.

Spajdermen je napravio scenu kada mu je žena za sliku s njim ponudila dolar, zbog čega je morala da interveniše policija. Spajdermen je hteo da prihvati samo pet, 10 ili 20 dolara.

„Ako možete da dokažete da su oni ovde da traže novac, a ne jednostavno da prenesu poruku, tada oni postaju predmet određenih propisa“, smatra profesor Ustavnog prava na kalifornijskom univerzitetu Džes Čoper.

Drugi problem koji se javlja u vezi s kostimiranim „zabavljačima“ jeste i činjenica da nisu dobili pravo od vlasnika likova da nose njihove kostime, poput „Diznija“ ili „Ulice Sezam“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи