Izgubljeni u svemiru: Gde su geko gušteri?

Svemirom lutaju mali tropski gušteri koje su ruski naučnici poslali u orbitu 18. jula u satelitu „Foton-M4“, iz kosmičkog centra u Bajkonuru.

Naučnici su u svemir lansirali 20 geko guštera poreklom sa ostrva Mauricijus kako bi posmatrali njihovo parenje u bestežinskom stanju, piše Hafington post, ali je nedavno kontrola leta saopštila da je izgubila kontakt sa letilicom.

Ruska agencija za istraživanje svemira „TsSKB-Progres“ navodi da komande na satelitu „Foton-M4“ fukcionišu normalno i da ona nastavlja da dobija podatke eksperimenata.

Iz video-materijala koji im i dalje stiže sa satelita, naučnici mogu da zaključe da eksperiment teče po planu: četiri ženke i jedan mužjak daju sve od sebe da dobiju potomstvo u svemiru.

Istraživači se nadaju da će vratiti male guštere na Zemlju, kako bi nastavili eksperimente.

Misija traje još nešto više od mesec dana i oni veruju da će do tada veza sa satelitom ponovo biti uspostavljena.

Ukoliko to ne bude uspelo, satelit će nakon nekoliko meseci lutanja svemirom pasti na Zemlju, što ne bi bila prva životinjska žrtva ruskog svemirskog programa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво