Kako su dinosaurusi izumrli, a čovek preživeo

Da je asteroid koji je izazvao izumiranje dinosaurusa udario Zemlju nekoliko miliona godina ranije ili kasnije, veliki reptili bi možda preživeli, a čovek najverovatnije ne bi, pokazali su rezultati nove studije.

Zastrašujući izgled nekih dinosaurusa nije im mnogo vredeo jer u vreme sudara asteroida i Zemlje bili su izuzetno ranjivi, tvrde britanski stručnjaci.

Studija iza koje stoji 11 vodećih eksperata za dinosauruse, objavljena u naučnom žurnalu Biological Reviews, otkrila je neke pojedinosti koje će promeniti način na koji gledamo na istrebljenje tih velikih reptila.

Uslovi u kojima su dinosaurusi živeli učinili su ih sklonijim izumiranju, piše Raša tudej.

Doktor Stiv Brusati, jedan od stručnjaka Univerziteta u Edinburgu, rekao je, u izjavi za Bi-Bi-Si, da su povišen nivo mora i vulkanska aktivnost popločali put za događaje koji su doveli do nestanka dinosaurusa.

Brusati opisuje sve to kao „kolosalno lošu sreću“ i ističe da je sve moglo da bude potpuno drugačije da je asteroid naišao u drugom momentu jer bi te životinje bile dovoljno jake da prežive.

„Da su imali neki milion godina više da se oporave imali bi više šanse da prežive udar. Bili su tu 160 miliona godina, tokom kojih je bilo uspona i padova, koje su uvek prevazilazili“, objasnio je dr Brusati.

Tim eksperata razmatrao je uslove koji su vladali u vreme katastrofe i ustanovio da dok su mnoge vrste dinosaurusa napredovale, veće vrste biljojeda među njima bile su ugrožene.

Sudar asteroida dugog 10 kilometara sa Zemljom pre oko 66 miliona godina eliminisao je 80 odsto vrsta koje su tada živele na planeti.

Mesto udara bilo je na teritoriji današnjeg Meksika, a usledili su zemljotresi, cunamiji, kolebanja temperature i druge prirodne katastrofe koje su „gurnule dinosauruse preko ivice“.

Preživeli su samo letači za koje se veruje da su evoluirali u današnje ptice.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи