Džungla koja skriva sedište Maja pod zaštitom Uneska

Jedna od najvećih tropskih šuma u svetu, u kojoj je i jedan od najmoćnijih gradova Maja, prvi put je pod zaštitom Uneska kao prirodno dobro od svetskog značaja. Kalakmul, sedište starosedelaca Meksika u 3. veku pre naše ere, imao je 50.000 stanovnika i važio je za ekonomski i kulturni centar drevnih Maja.

Prvi put je i jedan prirodni rezervat u čijem središtu se nalazi Kalakmul, pod zaštitom Uneska, upisan na listu kao prirodno i kulturno dobro od svetske važnosti.

Postoji 6.750 drevnih građevina u Kalakmulu od kojih je najveća građevina dve piramide, visoka preko 45 metara. Ekolozi upozoravaju da bi zbog zbog povećanog broja turista mogao da se poremeti biodiverzitet šume koja opkoljava jedan od najstarijih gradova u svetu.

„Kada je Kalakmul obeležen kao lokalitet koji je pod zaštitom Uneska time se celom području obezbeđuju veće mogućnosti za razvoj turizma, ali vrlo je važno da turisti imaju na umu da je reč o prirodnom rezervatu i istorijskom spomeniku koji treba sačuvati“, kaže arheolog Ramon Karasko Vargas.

Kalakmul na majanskom jeziku znači grad „dve bliske piramide“. Otkrio ga je 1931. godine švedski biolog Sajrus Lindel, u srcu tropske šume, koja se prostire se na 720.000 hektara. Druga najveća džungla u Americi obiluje retkim vrstama flore i faune.

„Sada nam je prioritet očuvanje prirode regiona Kampeće. To je prva faza opsežnog programa Uneska kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe predaka jedne od najstarijih civilizacija sveta“, ističe direktor Nacionalnog instituta za antropolgiju i istoriju.

Pod okriljem Svetske kulturne baštine nalazi se 38 arheoloških lokaliteta Maja, a više od 20.000 ljudi živi u neposrednoj okolini drevnog Kalakmula, baveći se ilegalnim lovom.

Vlada će finansijski pomoći izgradnju puteva i mostova, kako bi se pomogao razvoj turizma i pomoglo ugroženom stanovništvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи