Читај ми!

„Konkordija“ na putu ka uništenju

Olupina luksuznog broda „Kosta konkordija“ koji se u nasukao kod italijanskog ostrvca Điljo, krenula je, posle dve i po godine na grebenu, na put ka Đenovi, gde će biti rastavljena i izrezana.

Crkvena zvona su se čula dok je tegljač izvlačio olupinu nekadašnjeg luksuznog broda dvostruko većeg od „Titanika“ u pratnji manjih brodova, preneo je AFP.  

Operacijom ranije neviđenih razmera, stručnjaci su olupinu prevrnutog i delimično potonulog broda dvostruko većeg od „Titanika“, od septembra prošle godine, uspravljali, ispumpavali vodu i pripremali za poslednju plovidbu.

Ti radovi američko-italijanskog konzorcijuma koštaju čak milijardu i po evra.

Brod „Kosta konkordija“, težak 114.500 tona i dug 290 metara, tegle dva broda, a prati ga još 12 čije će posade sakupljati sve što otpada s olupine, proveravati ima li zagađenja mora ostacima goriva, ulja ili nečeg drugog, i smesta i to skupljati.

U prošlonedeljnim pripremama upumpan je kompresovani vazduh u tankove kako bi se kruzer podigao dva metra. Operacija izvlačenja trebalo je da počne pre dva dana, ali je zbog lošeg vremena pomerena za danas.

„Konkordija“ će biti vučena brzinom od dve nautičke milje na sat oko 240 kilometara ka severu, do luke Đenove, gde bi trebalo da stigne u nedelju, ukoliko vremenski uslovi to dozvole. 

„Kad budemo ugledali luku Đenovu, moći ćemo da proglasimo pobedu“, rekao je Franko Gabrijeli, načelnik italijanske službe civilne zaštite. 

Budući da taj rizični konvoj prolazi i kroz teritorijalne vode Francuske, ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal najavila je da će operaciju pratiti s posebnog broda, što je razgnevilo vlasti Italije koje naglašavaju da su učinile sve da „Konkordija“ ne doživi još jednu nesreću.

Luksuzni brod firme za krstarenja „Kosta“, po mirnom vremenu se nasukao na greben i prevrnuo u noći 13. januara 2012. godine kod ostrva Điljo, u Toskani.

Uzrok udesa i odgovornost posade i dalje se utvrđuju na sudu. U nesreći su poginule 32 osobe od 4.229 putnika i članova posade.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи