Читај ми!

Satelitsko praćenje Ogija

Na Tari, gde je najbrojnija populacija mrkih medveda u Srbiji, obeležen je Ogi, sedmi medved u proteklih osam godina. Stručnjaci posmatraju kretanje životinja preko satelita zahvaljujući odašiljaču koji je stavljen u ogrlicu.

Trodnevno čekanje Tima za monitoring medveda se isplatilo: u zamku se uhvatio mužjak, bezbedno uspavan na 45 minuta.

Duško Ćirović, profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da je to bilo dovoljno da medu premere, uzmu uzorak krvi, ali i malo dlake za genetiku i da mu stave ogrlicu koju će nositi naredne dve godine.

Svi markirani medvedi, od Miloja pa do poslednjeg Ogija, teškog 130 kilograma, već viđanog preko foto-zamke, uhvaćeni su na istoj lokaciji, iznad samog kanjona Drine, gde im je jedno od četiri hranilišta u Nacionalnom parku Tara, koji se već tri decenije brine o njima.

„Potrebno je da na ovim hranilištima bude ili uginule stoke, klaničkog otpada, kukuruza“, rekao je Milan Malinić, rukovodilac Službe lova i ribolova NP Tara, i istakao da su se životinje već navikle na ta hranilišta gde dolaze pravo iz brloga.

Tako, naveo je Malinić, ne pričinjavaju štetu ni okolnom stanovništvu, usevima, domaćim životinjama, a samim tim ne predstavljaju ni opasnost za ljude u kraju.

Na Tari je najbrojnija populacija medveda, strogo zaštićene vrste. Ima ih oko 50 od 70 jedinki, koliko se procenjuje da ih je u Srbiji.

Uz upravo markiranog Ogija, satelitski se još prati medvedica Flekica, a kako je nabavljena još jedna ogrlica, vredna 3.700 evra, krajem maja Tim za monitoring pokušaće da je stavi još jednom gospodaru šuma Tare.

Projekat praćenja i zaštite mrkih medveda sprovode Biološki fakultet iz Beograda u saradnji s Nacionalnim parkom Tara, a zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи