Читај ми!

Jeleni i dalje iza „gvozdene zavese“

Češki jeleni i dalje ne prelaze granicu sa Nemačkom, kao da još postoji „gvozdena zavesa“, prenela je agencija AP, pozivajući se na studiju sprovedenu u nacionalnom parku „Sumava“.

Studija koju su sproveli češki naučnici pokazala je da crveni jeleni ne prelaze liniju duž koje je do pre 25 godina išla elektrifikovana žičana ograda, koja je razdvajala komunistički od kapitalističkog bloka u Evropi.

Naučnici su pratili ukupno 300 jelena sa obe strane granice pomoću dži-pi-es opreme.

Vođa projekta, biolog Pavel Šustr rekao je da su naučnici sa nemačke strane granice slično zaključili.

Šustr je rekao da su rezultati istraživanja fascinantni, jer je životni vek jelena u proseku 15 godina, što znači da nijedan primerak u sadašnjoj populaciji na obe strane granice nije bio živ pre nego što je ograda uklonjena.

Granica još deli populacije jelena u Češkoj i Nemačkoj i mladunci uče ponašanje od starijih, krećući se na istim mestima celog života, rekao je Šustr.

Duž granice Čehoslovačke i Zapadne Nemačke je za vreme Hladnog rata postojala trostruka elektrifikovana ograda uz koju su išle naoružane patrole. Oko 500 ljudi je ubijeno u pokušaju da prebegnu na Zapad preko te granice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво