Читај ми!

Većina Japanaca i dalje podržava lov na kitove

Anketa lista „Asahi šinbun“ pokazala da 60 odsto Japanaca, među kojima je mnogo onih koji ne jedu kitovo meso, i dalje podržava lov na najveće životinje na planeti. Nacionalisti smatraju da je ponašanje nekog stranog suda koji diktira Japanu šta treba da radi, narušavanje suvereniteta zemlje.

Oko 60 odsto Japanaca, uprkos zabrani Međunarodnog suda pravde, podržava lov na kitove, pokazuje anketa objavljena danas u jednom japanskom dnevniku.

Samo 23 odsto od 1.756 ispitanika je protiv, a njih 17 odsto se nije izjasnilo, navodi se u anketi lista Asahi šimbun koja je sprovedena 19. i 20. aprila.

Međunarodni sud pravde, najviša pravna instanca Ujedinjenih nacija, nedavno je zabranio Japanu da nastavi da lovi kitove na Antarktiku.

Japanska vlada je tu odluku suda primila k znanju i navela da će okončati svoj program lova na kitove na Antarktiku, ali da priprema drugi program koji je u skladu s međunarodnim propisima po kojima je, izuzetno, dozvoljen lov u naučne i nekomercijalne svrhe.

Japan je takođe ukazao na to da će nastaviti da lovi kitove na drugim mestima, na primer u severozapadnom Pacifiku.

Prema anketi, oko 60 odsto ispitanika odobrava nameru vlade da nastavi tu „tradicionalnu“ aktivnost. Skoro polovina onih koji kažu da ne jedu meso kitova, podržava lov na te životinje.

Na pitanje da li jedete meso kitova, samo njih 14 odsto je odgovorilo potvrdno, njih 48 odsto je reklo da su ga jeli ali davno, a čak 37 odsto je onih koji ga nikada nisu jeli.

Narušen suverenitet zemlje?

Kako navodi agencija Frans pres, činjenica da lov na kitove podržavaju i oni koji ne jedu meso tih morskih životinja, možda može da se objasni time što se ta aktivnost smatra elementom japanske kulture.

Za neke Japance zabraniti tu praksu znači ugroziti staru kulinarsku japansku tradiciju.

Takođe, moguđnost da neki strani sud diktira Japanu šta treba da radi, nacionalisti smatraju kao narušavanje suvereniteta zemlje, i ističu da je za to odgovorna ekološka organizacija „Si šepard“ (Sea Sheperd), koja je ustala protiv japanskih kitolovaca.

„Naša zemlja će se čvrsto držati svoje osnovne politike lova na kitove radi istraživanja, uz poštovanje međunarodnog prava“, rekao je prošlog petka ministar za ribolov Jošimasa Hajaši, i dodao da je cilj da se nastavi komercijalni lov na kitove kada se ustanove propisi zasnovani na osnovu istraživanja.

Kada su u pitanju nedozvoljeni nasilni akti ekoloških organizacija koje se protive lovu na kitove, on je upozorio da će Japan razmatrati kontramere „da bi osigurao bezbednost flote, istraživača i posade“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво