Aeromiting ili vojna akcija?

Jedan „mig-29“ koji učestvuje u akciji ukrajinske vlade na istoku zemlje izazvao je podrugljive komentare na internetu jer se „iz aviona“ vidi da je u pitanju akrobatska letelica nekadašnjih „Sokolova“.

Ukrajinski vojska pojačava psihološki pritisak na regione zahvaćene antivladinim protestima, piše Raša tudej (Russia Today).

Nebom u istočnoj Ukrajini odjekuje huk helikoptera i borbenih aviona – vazduhoplovstvo se fokusiralo na gradove Kramatorsk i Slavjansk u buntovnom Donjecku.

Međutim, jedan „Mig-29“ koji učestvuje u ovoj antiterorističkoj operaciji, kako ju je nazvala vlada u Kijevu, mnogo se razlikuje od svih ostalih aviona.

Nije ni čudo što „štrči“ kad je obojen upadljivim žuto-plavim šarama bivše ukrajinske akrogrupe „Falkons“ (Sokolovi).

Lako prepoznatljivi akrobatski avion je pokrenuo spekulacije na internetu o stanju u ukrajinskom vazduhoplovstvu. Na nekim društvenim mrežama su se pojavili podrugljivi komentari da su „jedini operativni“ ukrajinski mlaznjaci zapravo ovi akrobatski.  

Inače, „Sokolovi“ su rasformirani 2002. godine nakon tragedije na Aeromitingu u Sknilovu, u blizini ukrajinskog grada Lvova, u kojem je 77 ljudi, uključujući 28 dece izgubilo život.

Posle istrage, dva pilota i nekoliko zvaničnika je osuđeno na kazne i do 14 godina zatvora.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 18. apr 2014, 15:24) - Pravednik [neregistrovani]

Objasnjenje za sve...

MiG-29 (nato oznaka Fulcrum) je prvenstveno lovac i sluzi za eliminisanje neprijateljskih vazduhoplova. Primer sa slike nosi dve poluaktivne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa R-27, cetiri toplotno vodjene rakete kratkog dometa R-73 i podtrupni rezervoar za gorivo.
Sekundarna namena ovog aviona moze da bude i dejstvovanje po zemlji. U tu svrhu moze da koristi samo nevodjene bombe i rakete za razliku od modernizovanih Ruskih migova koji imaju siroku lepezu vodjenih vazduh-zemlja ubojnih sredstava. Konkretno ovaj avion na slici sa ovim naoruzanjem je mogao da dejstvuje po ljudima na zemlji samo sa 30mm topom GSh-30-1.

(petak, 18. apr 2014, 13:44) - Tihi [neregistrovani]

sta je smjesno

Nije to smjesno vec je zalosno da se dva pravoslavna i bratska naroda dovode na taj nivo da ratuju izmedju sebe , druga stvar je ta da svaki avion moze da dejstvuje po zemaljskim ciljevima pa i onaj dvokrilac iz vremena velikog rata .
Pa njihova akrobaciska grupa ima vise aviona MIG29 nego sada cjela ex. juga zajedno i mi pricamo kako je netko smjesan , mislim da smo jedino mi smjesni sa ovim komentarima , a ja se svaki dan molim da se pravoslavni narodi ujedine a ne da se razjedinjuju i jos da kazem da mi ne pada na pamet da mi to bude smjesno.

(petak, 18. apr 2014, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Sveznalice i vojni strategi?

Da covek pukne od smeha sta sve procita u ovim komentarima!Sve znate koja drzava ima koliko aviona raketa itd!Ukrajinci dosli u Srbiju pa sve Srbima kazali sta poseduju!Svi ste za kompjuterom pametni tj vojni strucnjaci i hrabri vojnici! U ovom slucaju cutanje je prava fiozofija!

(petak, 18. apr 2014, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Rakete vazduh-vazduh

Ovaj moze da dejstvuje po demonstrantima samo ako isti polete...

(petak, 18. apr 2014, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

namerno.

namerno je poslat jer ima na sebi ukrajinske boje..psiholoski rat..

(petak, 18. apr 2014, 09:40) - srki [neregistrovani]

Namerno je

Nevidim šta je smešno. Em je naoružan do zuba i namerno poslat baš taj da se nebi mislilo da je Ruski već Ukrainski.

(petak, 18. apr 2014, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

Kakve veze ima sto je obojen kao akrobatski avion?

Ima veze, nedostaju im oni što nisu obojeni.

(petak, 18. apr 2014, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

Mig-29 PVO

Ovaj Mig-29 je naoružan raketama vazduh vazduh, s obzirom da je bio u akrobatskoj grupi verovatno nemože da dejstvuje po zemlji...osim niskim naletima :-)
Helikopteri su puno opasniji.

(petak, 18. apr 2014, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

Milane

Pod krilima su samo AA rakete i tank sgorivom pod trupom. Avion je čisti lovac i nije opasan po zemaljske ciljeve.

(petak, 18. apr 2014, 08:01) - anonymous [neregistrovani]

smesno

Pa naravno da je smesno ne moze ovaj stari mig29 da gadja ciljeve po zemlji,on je lovac presretac a ne bombarder