Nemci ne haju za (uskršnji) post?

Građani Nemačke mnogo više poste kad oni hoće, nego što to čine po verskim pravilima, a „uskršnji zeka“ i traženje jaja su se uglavnom sveli na odgovarajuće aplikacije za mobilne komunikacione uređaje.

Većina koju čini više od 85 odsto građana Nemačke ne mari za uskršnji post koji se, po verskim pravilima, završava sutrašnjim Velikim petkom, prenosi agencija Beta.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je za glasnik nemačkih apoteka Apotekarski pregled napravilo Društvo za istraživanje potrošnje, pokazuje da tek svaki osmi građanin (oko 12 odsto) 40-dnevni uskršnji post koristi za istinsko uzdržavanje od masne hrane, mesa, slatkiša i alkohola i za to da preispita sebe i svoje odnose s drugima.

Ali, više od trećine Nemaca (34,4 odsto) ipak s vremena na vreme posti, ali potpuno nezavisno od verskih praznika.

Mnogi već godinama propisuju samima sebi periode u kojima se odriču ne samo određenih vrsta hrane i alkoholnih pića, već i korišćenja automobila, mobilnog telefona, interneta ili bilo kakvog luksuza.

Za većinu od 63,5 odsto Nemaca je post u nedeljama pred Uskrs od značaja samo za hrišćane koji su aktivni vernici i redovno odlaze u crkvu.

Istovremeno ankete pokazuju da su za Nemce uskršnji običaji važniji od odlaska u crkvu.

"YouGov" anketa pokazuje da samo 16 odsto građana planira da za Uskrs ide u crkvu, dok 25 odsto Nemaca namerava da, uglavnom sa najmlađim članovima porodice, ide u tradicionalnu potragu za uskršnjim jajima koje je u vrtu ili parku za decu „sakrio uskršnji zeka“.

No, da ni „uskršnji zeka“ nije što je nekad bio potvrđuju reklame u novinama proteklih dana u kojima se podseća da je potraga za jajima moguća i uz korišćenje odgovarajućih aplikacija za mobilne komunikacione uređaje.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 18. apr 2014, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

post

a koliki % srba posti?

(četvrtak, 17. apr 2014, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

Ništa novo

Malo izlistajte na netu istorijske činjenice o odnosu Nemaca prema hrišćanstvu pa ćete videti koliko su zaista posvećeni vernici...

(četvrtak, 17. apr 2014, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

civilizovana zemlja

olicenje sekularnosti.A kod nas popovi odlucuju o tome ko ce biti na sajmu obrazovanja...

(četvrtak, 17. apr 2014, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

Nebuloza...

Nemci mnogo vise postuju religijske tradicije nego bilo ko...

(četvrtak, 17. apr 2014, 20:06) - ;-) [neregistrovani]

re: Nemica ručno farba jaja


Farba možda nešto drugo i nije uredu da postavljate oglase pod našom rubrikom "Zanimljivosti" a da možda jaja na fotografiji u ovom članku nisu štampana 3D štampačima?