Читај ми!

„Upecani“ kip boga Apolona - vrh istorijskog brega?

Kada je pre nekoliko meseci pronašao bronzanu statuu Apolona, palestinski ribar nije ni slutio da je reč o predmetu neprocenjive vrednosti, za koji arheolozi kažu da je vrh istorijskog ledenog brega. I dok mnogi svetski muzeji priželjkuju statuu, policija istražuje gde je ona bila do sada i kako je dospela na obalu Sredozemnog mora.

Jedan palestinski ribar doneo je pre nekoliko meseci kući, uz pomoć rođaka, neobičan „ulov“ - pola tone tešku bronzanu statuu, za koju tvrdi da je izvađena iz plićaka stotinak metara od obale Sredozemnog mora, blizu granice Egipta i pojasa Gaze, piše Si-En-En.

Ispostavilo se da je to statua grčkog boga Apolona, sakrivena od pogleda vekovima, koju je policija Hamasa brzo uzela, uz objašnjenje da ispituje slučaj.

Vest o značajnom otkriću privukla je arheologe, ali policija ne može da kaže kada će ta statua konačno biti izložena.

Ribar, čija je majka zahtevala da se nagi Apolon što pre prekrije, nije bio svestan njene vrednosti.

Arheolozi su na osnovu nejasnih podataka kojima raspolažu, mogli da kažu da statua datira negde između petog i prvog veka pre nove ere, što znači da je stara sigurno više od 2.000 godina.

„Jedinstvena je. Na neki način rekao bih da je neprocenjiva. Isto bi bilo kada biste pitali koliko vredi Mona Liza u Luvru“, rekao je Žan-Luj Taragon iz francuske biblijske i arheološke škole u Jerusalimu, istakavši da se vrlo retko nalazi statua koja nije od mermera ili kamena, već od metala.

Imajući u vidu da je očito u dobrom stanju, moglo bi se zaključiti da je nađena na kopnu, a ne na moru, rekao je Taragon, spekulišući da nije otkriveno pravo mesto na kojem je bila, kako bi se izbegle rasprave o vlasništvu.

„Nije nađena u moru, vrlo je čista. Nađena je na kopnu i to na većoj udaljenosti od mora“, insistira Taragon, dodavši da na statui nema tragova raspadanja koji se inače vide na predmetima koji su proveli neko vreme u vodi.

Dvadesetšestogodišnji ribar, otac dvoje dece, priča međutim, drugu priču. Video je, kaže, figuru kako leži u plićaku i mislio je da je u pitanju izgorelo telo. Ipak, kada je bolje pogledao, video je da je reč o statui.

„Osećao sam da je to nešto što mi je podario bog. Ja sam u teškoj finansijskoj situaciji i čekao sam na svoju nagradu“, rekao je ribar, priznavši da njegova majka nije bila baš tako srećna kada je videla kako golog Apolona unose u kuću i da mu je govorila da donosi sebi nesreću.

Statua atletski građenog Apolona, koji stoji uspravno na dve mišićave noge, s jednom rukom pruženom i dlanom okrenutom nagore, je zelenobraon boje.

Apolonova kosa je kovrdžava, pogled ozbiljan, a u jednom oku mu je zenica od plavog kamena, dok druga nedostaje.

Ribar je priznao da je jedan prst odrezao Apolonu da bi ga odneo ekspertu za metal kako bi proverio da statua nije slučajno od zlata. Njegov brat je krišom odsekao drugi prst, radi slične provere.

Direktor odeljenja za arheologiju, pri pomenutom ministarstvu, Ahmed al Barš obećao je da će ribar Grab dobiti nagradu kada slučaj bude rešen. Prema Al Baršovim rečima, međunarodne institucije ponudile su pomoć za restauraciju statue, a muzej u Ženevi kao i pariski Luvr žele da je iznajme.

Al Barš tvrdi da je statua nađena u moru, dok Žan-Luj Taragon smatra da je važno da se sazna gde je zapravo nađena.

Ispod peska u pojasu Gaze „leži“ ogromna kulturna baština, ali lokalni arheolozi nisu baš vični naučnim iskopavanjima i mnoga mesta su i dalje skrivena tonama peska ili zemlje.

Taragon smatra da statua Apolona sigurno nije bila izolovana i da bi možda mogla da bude samo vrh istorijskog ledenog brega.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво