Читај ми!

Kad se Ameri dohvate karte Evrope...

Amerikanci nisu baš sjajni kada je u pitanju poznavanje geografije evropskog kontinenta. Portal „Bazfid“ sproveo je istraživanje u kojem su građani SAD zamoljeni da na „praznoj“ karti Evrope, samo sa ucrtanim granicama, upišu imena država. Najblaže rečeno, nisu se proslavili.

Geografija nije svakome jača strana – kada pitate prosečnog Amerikanca da pozicionira evropske države na karti, svašta može da se vidi.

Neki misle da Jugoslavija i dalje postoji, neki da je Kamčatka na Starom kontinentu, a neki uopšte i ne znaju koje se sve države nalaze u centralnoj i istočnoj Evropi.

Internet portal Bazfid (Buzzfeed) sproveo je istraživanje u kojem su učesnicima podeljene karte Evrope samo sa ucrtanim granicama, a od njih je traženo da upišu imena.

Fotografije popunjenih mapa su, najblaže rečeno, zanimljive!

Većina je tačno znala države Zapadne Evrope, ali što se išlo istočnije to je znanje lagano nestajalo. Ruku na srce, mnogi su znali gde je Rusija, što, ako se ima u vidu činjenica da se radi o najvećoj zemlji sveta, i nije neka uteha.

Zanimljivo je da skoro nijedan učesnik nije znao tačno da upiše gde se koja zemlja bivšeg Sovjetskog Saveza i eks-Ju nalazi.