Читај ми!

Uroš Nejaki ponovo leti!

Trogodišnji beloglavi sup, primerak zaštićene i retke vrste orla lešinara iz kanjona reke Uvac, prošlog leta je povredio nogu. Posle višemesečnog oporavka, ponovo je poleteo i zagospodario nebom rezervata „Uvac“, gde je smeštena jedna od najbrojnijih kolonija beloglavih supova na Balkanu.

Prošlog leta trogodišnji beloglavi sup, zaštićene i retke vrste orla lešinara iz kanjona Uvca, je prvu prekograničnu avanturu, dugu oko 1.100 kilometara, završio povredom noge, i prinudnim sletanjem u Poljskoj.

Delimično izlečen, avionom  je vraćen kući gde je posle visemesečnog oporavaka, ponovo poleteo i zagospodario nebom rezervata „Uvac“, jedne od najbrojnijih kolonija beloglavih supova na Balkanu.

Na ovaj let u slobodu, oporavljen i moćan, sa rasponom krila od oko tri metra, Uroš Nejaki, kako ga zbog loše građe i pehova koje je imao, ovde zovu, čekao je više od godinu dana.

„Trebalo je da se oporavi, da se adaptira malo na ove uslove, i prvenstveno je tu značajnu ulogu odigrala hrana. Mi smo svaka dva, tri dana nosili hranu i videli ste koliko je ptica vitalna i jaka da je poletela sa čiste ravnice“, kaže Marko Obućina, šef čuvarske službe Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

Bratislav Grubac, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije kaže je impresivno da je na samom puštanju ptica fantastično letela.

„Čak je neobično letela brzo za supa koji obično čeka da se malo adaptira, pa onda poleti“, dodaje on.

Šansu za novi početak Uroš je dobio posle neslavnog puta do Poljske, odakle su ga, nakon  ukazane pomoći, avionom vratili kući u volijeru centra za oporavak ptica Rezervata "Uvac".

Osim činjenice da je prvi sup koji je, uz pasoš i avionsku kartu od oko 1.000 evra, leteo avionom, Uroš je tek jedan od sedam ovdašnjih supova, inače vrhunskih letača, koji je zbog povrede, veterinarsku pomoć dobio u inostranstvu.

„Nadam se da više neće imati ovakva lutanja pošto su lutanja tipična za mlade ptice, a on je zreo i nadam se da će ostati u svojoj matičnoj koloniji, da nađe svog para, pošto je već odrasla ptica, da krene sa gnezđenjem i da ogaja svoje potomstvo“, kaže Irena Hribsek, biolog Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

A da je Urošev let još jedna pobeda ove vrste, novovaroškog Rezervata, ali i svih onih koji  doprinose opstanku najugroženije grupe životinja koja je pre 20 godina bila pred izumiranjem, pokazuje i ovogodišnje zimsko brojanje supova po kome je njihov broj, sa 310 uvećan na 358 jedinki u kanjonu reke Uvac.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво