Beograd - „grad duhova“ do 2054. godine?

Naučnici sa Univerziteta na Havajima objavili su rad u kojem tvrde da Zemlja ubrzano ide ka apokaliptičnoj budućnosti u kojoj će veliki gradovi biti napušteni, zbog nepovratnih klimatskih promena. Njujork će početi da pogađa drastični rast temperatura već 2047. godine, Los Anđeles 2048. godine, a Beograd 2054. godine.

Zemlja ubrzano ide ka apokaliptičnoj budućnosti u kojoj će veliki gradovi poput Njujorka i Londona biti napušteni, zbog nepovratnih klimatskih promena i to u roku od svega 45 godina, piše Dejli mejl.

Takva situacija mogla bi da dovede do toga da stotine milione izbeglica krenu preko granica u potrazi za normalnijom klimom.

Dok sat otkucava, naučnici tvrde da je prekasno za bilo kakvu akciju i da čovečanstvo mora da se pripremi za svet u kojem će najhladnije godine biti daleko toplije od onakvih kakve smo do sada smatrali vrelim.

Naučnici Univerziteta na Havajima objavili su svoj rad u žurnalu Nature i predviđaju da čak i ako prestanemo sa zagađenjem planete, promene su neizbežne i mogu se samo odložiti na neko vreme.

Ako sve ostane isto, Njujork će početi da pogađa drastični rast temperatura već 2047. godine, Los Anđeles 2048. godine i London 2056. godine.

Kada je reč o Beogradu, njegova sudbina biće promenjena do 2054. godine.

Vođa studije Kamilo Mora izračunao je da će poslednji grad koji će biti zahvaćen takvim promenama biti Enkoridž na Aljasci i to 2071. godine. On tvrdi da marginalna greška iznosi pet godina.

Epicentar globalnog zagrevanja, prema rečima More, biće tropske oblasti, a rast temperatura u Indoneziji trebalo bi da počne već 2020. godine.

„Navikli smo na klimu u kakvoj živimo. Kada se ona promeni, biće nam vrlo nezgodno i to ne samo nama, nego i svim drugim vrstama", kaže Mora.

Prema studiji, do 2050. godine od jedan do pet milijardi ljudi živeće u oblastima zahvaćenim klimatskim promenama bez presedana, kaže Rajan Longman, jedan od autora.

„Zemlje koje će prve biti pogođene, su one sa najmanjim ekonomskim kapacitetom da reaguju. Ironično je da su one najmanje odgovorne za klimatske promene“, objašnjava Mora.

Mora i njegove kolege napravili su modele klimatskih promena i indeks koji ukazuje na vreme kada će doći do velikog rasta temperatura.

Oni su koristili meteorološke opservacije, kompjuterske modele i druge podatke dobijene u poslednjih 150 godina.

Na primer, najtoplija godina na svetu bila je 2005. godina. Ova studija pokazuje da će do 2047. godine, svaka naredna godina biti toplija od te.

Mora priznaje da je njegova studija podložna geografskim varijablama i da se predviđene promene neće desiti u isto vreme u svim krajevima sveta.

U studiji je koristio 39 različitih modela 21 naučnog tima iz 12 zemalja.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво