Читај ми!

Pronađena kosmička fabrika života!

Kada ledene komete udare u planetu, na njima mogu da nastanu gradivne materije živih organizama, tvrde britanski naučnici. Ovaj proces daje još jedan odgovor na pitanje kako je mogao da nastane život na Zemlji pre oko 4,5 do 3,8 milijardi godina, kada je „bombardovana“ kometama i meteoritima.

Tim istraživača londonskog Koledža „Imperijal“ i Univerziteta „Kent“ otkrili su da amino-kiseline mogu da nastanu kada ledene komete udare u planetu.

Te gradivne materije živih organizama nastaju i kad stenoviti meteoriti udare u planete s ledenom površinom, piše Dejli mejl.

Naučnici, naime, tvrde da taj proces daje još jedan odgovor na pitanje kako je mogao da nastane život na Zemlji pre oko 4,5 do 3,8 milijardi godina, kada je planeta „bombardovana“ kometama i meteoritima.

Doktorka Zita Martins, članica tima, kaže da njihovo istraživanje pokazuje da gradivne materije života mogu da nastanu ne samo bilo gde u Sunčevom sistemu, već i bilo gde van njega.

„Naravno, 'kvaka' je u tome što su tim gradivnim materijama života potrebni pravi uslovi da bi došlo do nastanka života. Ipak, uzbudljivo je to što naše istraživanje pokazuje da je moguće da je život nastao i u drugim delovima svemira, a pokazuje i kako je život na našoj planeti nastao“, kaže dr Martins.

Njen kolega i saradnik doktor Mark Prajs ističe da je ovo veoma jednostavan mehanizam kako jednostavni molekuli, poput vode i ugljen-dioksida, mogu postati kompleksni molekuli poput amino-kiselina.

„To je prvi korak ka životu. Sledeći korak je da amino-kiseline postanu još složeniji molekuli, poput proteina“, objasnio je Prajs.

Gomile leda na površinama Encelada i Evrope, satelita Saturna i Jupitera, mogle bi da budu savršeno okruženje za nastanak amino-kiselina jer u njih udaraju meteoriti, veruju naučnici.

Rad naučnika Koledža „Imperijal“ ukazuje da je veoma važno da se što pre organizuju misije do ovih satelita, kako bi se tragalo za znakovima života.

Tim je do ovog otkrića došao imitirajući udar komete izbacivanjem projektila iz pištolja.

Ovaj pištolj koristi kompresovani gas da izbacuje projektile brzinom od 7,15 kilometara u sekundi, i to u ledene mešavine, koje imaju sličan sastav kao komete.

Udarom su nastale amino-kiseline poput glicina i D-alanina i L-alanina.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво