Читај ми!

Kosmička drama: Oluja razara Saturn!

Drugom planetom po veličini u Sunčevom sistemu, Saturnom, besni jaka oluja 15.000 kilometara široka, koja potpuno menja strukturu njegove atmosfere. Ova nepogoda izdiže donje slojeve na vrh i meša materije, kojima će za ponovno raspoređivanje biti potrebne stotine godina.

Na Saturnu divlja superuragan, 15.000 kilometara širok, s vetrovima koji dostižu brzinu od 600 kilometara na sat, a to „čudovište“ bukvalno preuređuje strukturu druge najveće planete u Sunčevom sistemu, piše Dejli mejl.

Čudovišna oluja lako se vidi teleskopom sa Zemlje, a izgleda kao velika bela mrlja, koja se polako kreće po severnoj hemisferi „gasovitog džina“.

Ona trenutno divlja Saturnom i bukvalno razara strukturu njegove atmosfere, izdižući njegove donje slojeve na vrh i mešajući materije, kojima će za ponovno raspoređivanje biti potrebne stotine godina.

Kako tvrde naučnici, ovakve oluje javljaju se svakih 30 godina, ili otprilike jednom godišnje, ako računamo u Saturnovim godinama (period za koji ova planeta obiđe krug oko Sunca).

Najnovija, i ukupno šesta koju je čovek ikad video, pojavila se 2010. godine, i trenutno je na vrhuncu.

Posle „stidljivog“ početka, brzo je dostigla razmere superoluje.

Budući da je „bela oluja“ trenutno najatraktivniji fenomen u Sunčevom sistemu, zaokupila je i pažnju NASA.

Pomoću spektrometra kojim je opremljena sonda „Kasini“, stručnjaci američke agencije uspeli su da ustanove šta ova oluja tačno radi atmosferi Saturna, ali, što je mnogo bitnije, i da ustanove od čega se ta atmosfera tačno sastoji.

Kao što se i očekivalo, superoluja izaziva ogromno komešanje među gasovima koje čine atmosferu džinovske planete.

Oblaci na vrhu oluje sastavljeni su od tri supstance - vodenog leda, leda amonijaka i, verovatno, amonijum-hidrosulfida.

Prema mišljenju istraživača s Univerziteta „Viskonsin“, ovo je prvi put da se na Saturnu beleži prisustvo leda.

„Mislimo da ova ogromna oluja izvlači čestice iz dubine atmosfere planete, kao što neki vulkan izvlači materijal iz dubine Zemlje, i čini ga vidljivim nekome ko to posmatra van atmosfere“, kaže Lorens Sromovski, atmosferolog s Univerziteta „Viskonsina“.

Obično je magla koja okružuje Saturn toliko gusta da samo u izuzetnim slučajevima, kao što je ovaj, možemo opaziti postojanje materija kao što su led amonijaka ili vodeni led, jer su ih vetrovi izneli na vrh. Zato je i boja ove oluje drugačija od okruženja zbog različitog sastava.

Inače, naučnici smatraju da je Saturnova atmosfera sastavljena od nekoliko slojeva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се