Читај ми!

Inke su imale idealnu socijalističku državu!

Za carstvo Inka, koji su u 15. i 16. veku bili neprikosnoveni vladari Južne Amerike, novac i trgovina nisu bili poznati, pa nije bilo moguće ni bogaćenje. Uprkos tome, ovaj narod je razvio bogatu civilizaciju, pa su neki teoretičari njihovu državu nazvali idealnom socijalističkom, čak i autoritarnom monarhijom.

Možda zvuči neverovatno, ali u društvu Inka, koji su u 15. i 16. veku bili neprikosnoveni vladari Južne Amerike, novac nije bio poznat, piše Dejli mejl.

Uprkos tome, ovaj narod je razvio bogatu civilizaciju bez premca u tom delu sveta, koja je imala mnogo hrane, tekstila, zlata, s razvijenom arhitekturom, kulturom i umetnošću.

Njihove teritorije, koje su se prostirale u današnjoj Kolumbiji, Čileu, Boliviji, Ekvadoru, Brazilu, Argentini i Peruu, bile su povezane mrežom puteva koja je mogla da se nosi bilo kojom u Evropi tog vremena.

Pa ipak, Inke su jedina civilizacija u istoriji koja je ovaj stepen razvitka dostigla bez trgovaca i bez novca.

Naime, dokumenti koji su ostali iza španskih misionara prikazuju Inke kao vrhunske građevinare i prostorne planere, koji su razvili izuzetno sofisticiranu planinsku poljoprivredu i izgradili podjednako komplikovane i efikasne gradove na obroncima planina.

Društvo Inka bilo je toliko bogato i složeno da su mogli sebi da priušte stotine ljudi, koji su se bavili samo planiranjem korišćenja novootkrivenog zemljišta u poljoprivredi.

Sve to je, međutim, viđeno i u drugim civilizacijama tog vremena u Evropi i Aziji. Pa ipak, kod Inka nisu postojale dve stvari - trgovina i novac.

Klasa trgovaca, tako bitna za razvoj svih civilizacija ovog sveta, jednostavno nije postojala kod Inka, pa nije bilo moguće ni bogaćenje.

Pravljenje, distribuciju i korišćenje svega u državi strogo je kontrolisala vlada Inka.

Svaki građanin carstva dobijao je potrepštine za život, koje je mogao da preuzme iz državnog skladišta. Drugim rečima, hrana, oruđe, oružje, sirovine i odeća bile su besplatne u carstvu Inka i svako je mogao da uzme onoliko koliko mu je bilo potrebno.

Zbog svega navedenog, neki teoretičari su državu Inka nazvali idealnom socijalističkom državom, dok su je neki nazvali i autoritarnom monarhijom. Ironijom sudbine, istina o imperiji Inka je verovatno negde između te dve kvalifikacije.

Mnogi aspekti života Inka još uvek su nepoznati, delom jer je dokaze o njima prekrio pesak vremena, a delom jer veliki deo toga što znamo o njima dolazi od Španaca, koji su ih uništili u 16. veku.

Naime, konkistador Fransisko Pizaro predvodio je vojnike koji su porazili armiju Inka u Peruu 1532. godine. Ali pravi poraz Inka desio se desetak godina pre toga, kad je 90 odsto svih Inka umrlo od velikih boginja, koje su među njih doneli Španci.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво