Читај ми!

Najstariji globus sa mapom Novog sveta?

Globus napravljen od dve polovine nojevih jaja, za koji je procenjeno da potiče s početka 16. veka, mogao bi biti najstariji globus sa ucrtanom mapom Amerike. Najverovatnije je napravljen u Firenci, a stručnjaci veruju da je poslužio za livenje čuvenog bronzanog globusa Hant-Lenoks.

Američki stručnjaci kažu da su našli možda najstariji globus sa ucrtanom mapom Novog sveta - Amerike, piše Hafington post.

Stručnjaci procenjuju da globus, napravljen od dveju polovina nojevih jaja, potiče sa samog početka 16. veka i da je verovatno napravljen u Firenci.

U njega su ugravirani tada novi i neodređeni detalji dve Amerike, koje su zabeležili evropski istraživači Kristofor Kolumbo i Amerigo Vespuči.

Kartografsko udruženje Vašingtona koje je objavilo detalje studije u svom časopisu Portolan, saopštilo je da su ugravirani talasi, čudovišta i jedan brodolomac, kao i rečenica "Hic svnt dracones", odnosno, „Ovde su zmajevi“.

Vlasnik globusa koji ga je kupio 2012. godine na sajmu mapa u Londonu, dozvolio je belgijskom istraživaču S. Misinu da ga ispita.

Istraživač se služio radiokarbonskim datiranjem, računarskim tomografskim testiranjem i analizom mastila i napravio je geografsku, kartografsku i istorijsku analizu.

Misin je utvrdio da je globus veličine grejpfruta napravljen oko 1504. godine i da je verovatno poslužio za livenje čuvenog bronzanog globusa Hant-Lenoks.

Taj globus, koji se nalazi u istraživačkoj biblioteci u Njujorku, datiran je na 1510. godinu i do sada je važio za najstariji globus sa ucrtanim američkim kontinentom.

Od 71 naziva mesta, samo je sedam na zapadnoj hemisferi. Severna Amerika, predstavljena kao grupa razbacanih ostrva, nema nikakvih oznaka, dok su u Južnoj Americi upisana tri imena: "Mundus Novus" (Novi svet), "Terra de Brazil" i "Terra Sanctae Crucis" (Zemlja Svetog krsta).

Iako nije poznato ko je napravio globus, Misin veruje da bi mogao imati veze sa radionicom Leonarda da Vinčija.

Istraživači su primetili izvesne podudarnosti između broda na globusu i rada umetnika koji je poznavao dobro Leonarda, piše Hafington post.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво