Читај ми!

Nađeni ostaci srednjovekovnog grada Rudnika

Arheološkim iskopavanjem na lokalitetu Drenje na Rudniku otkriveni su ostaci srednjovekovne naseobine koja je imala najmanje tri crkve. Pronađeno je i više od 100 skeleta, najverovatnije iz 14. i 15. veka. Stručnjaci veruju da su otkrili srednjovekovni grad Rudnik! Međutim, zbog nedostatka sredstava istraživanja će biti obustavljena 23. avgusta.

Srednjovekovni rudarski i trgovački grad Rudnik nalazio se na lokalitetu Drenje, na istoimenoj planini, potvrđeno je najnovijim arheološkim istraživanjima.

Rukovodilac projekta arheolog Dejan Radičević rekao je agenciji Beta da su u najnovijim iskopavanjem nađeni ostaci srednjovekovne naseobine koja je imala najmanje tri crkve, a nađeno je i više od stotinu skeleta u grobovima, najverovatnije iz 14. i 15. veka.

„Nađene su velike srednjovekovne iskopine gde je sahranjivan i deo stanovnika Rudnika nesrpskog porekla, koji je tu boravio zbog trgovačkih, diplomatskih i drugih poslova“, smatra Radičević.

Prema njegovim rečima, dokumenta i materijal nedvosmisleno ukazuju da je pre otomanske vladavine grad cvetao i slobodno živeo, s visokim standardom stanovnika, što se zaključuje na osnovu stambenih građevina.

Zbog rudnog bogatstva i geografskog položaja, na Rudniku su pored starosedelaca Srba živeli i Dubrovčani, Kotorani, Grci, Mlečani, Sasi i Ugri.

Istraživanja na Rudniku biće obustavljena 23. avgusta, zbog nedostatka novca.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Drenje sproveo je Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca sa ekipom arheologa koju predvodi Dejan Radičević.

Najnovija otkrića, ističu stručnjaci, potvrđuju pretpostavke Jana Šafarika iz 1865. godine, koji je verovao da je na lokalitetu Drenje bio srednjovekovni grad.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво