Читај ми!

Čovek koji je izmislio slovo „Ć“!

Pol Matis smislio je kako da se određeni član u engleskom jeziku piše kraće! Da ne bismo trošili vreme i prostor na papiru ili na ekranu, umesto "the", bolje je da napišemo samo „Ć“!

Reč koja se u engleskom jeziku najčešće koristi je član "the". Prema procenama stručnjaka, pojavljuje se u čak 80 odsto pisanih paragrafa.

Kako bi skrenuo pažnju na značaj ovoj reči, ali i učestalost njene upotrebe, Australijanac Pol Matis osmislio je simbol koji će se koristiti kao logogram, to jest simbol umesto člana "the" .

Simbol koji predlaže Matis izgleda kao spoj slova "T" i "h", to jest, u našim krajevima jednostavno rečeno, kao veliko ćirilično slovo „Ć“.

Prema navodima medija, Matis je potrošio više od 60.000 dolara (oko 46.500 evra) na osmišljavanje i dizajniranje novog logograma!  

Kao u slučaju najpoznatijeg logograma ampersanda (&), upotrebom znaka za određeni član štedeće se na prostoru, ali i vremenu za pisanje ili kucanje.

Time će, tvrdi kreator, pisanje SMS poruka ili „tvitovanje“ postati lakše i efikasnije, a uvođenje novog „člana“ alfabeta predstavljaće novi korak u evoluciji kominikacije.

„Veznik 'i' (u engleskom 'and') je na petom mestu najčešće korišćenih reči u engleskom jeziku, a ima svoj simbol - ampersand. Zar nije vreme da isto poštovanje ukažemo i određenom članu?“, pita Matis.

Nama ostaje da pratimo pomno da li će „Ć“ uskoro postati novo slovo alfabeta.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи