Krivi Vir, raj za kosovske božure

Grupa zaljubljenika u božure, nedavno je na južnim obroncima Kučajskih planina kod Krivog vira, pronašla jedno od najvećih divljih staništa ove ugrožene biljke u Srbiji. Svoje otkriće podelili su sa biolozima i novinarskom ekipom.

Božur je mnogima omiljeno cveće. Često se gaji u baštama, međutim, u prirodi je proređen i ugrožen.

Zaljubljenici u tu biljku, nedavno su na južnim obroncima Kučajskih planina kod Krivog vira, pronašli jedno od najvećih divljih staništa božura u Srbiji. Svoje otkriće podelili su sa biolozima i našom ekipom.

Legenda kaže da su božure na „Južni Kučaj" doneli kosovski junaci posle boja. Biolozi tvrde suprotno. Biljka je oduvek na ovim prostorima, raste, cveta i razmnožava se u divljini, u skladnoj zajednici sa hrastovom šumom.

„Područje Krivog Vira je veoma bogato efektnom vrstom božura koji se zove kosovski božur (Paeonia peregrina) i on se ovde nalazi iznad samog sela u velikim količinama u hrastovoj šumi", kaže profesor doktor Novica Ranđelović, sa odseka za biologiju na PMF-u u Nišu.

Grupa biologa, zaljubljenika u prirodu i magičnu lepotu božura bila je prijatno iznenađena zbog prizora na planini iznad Krivog vira. Stotine hektara hrastove šume, prošarano je tek otvorenim crvenim cvetovima.

„Meni je sve ovo nestvarno i jako bajkovito", navodi Mila Marković iz Paraćina.

Božur spada u zaštićene biljne vrste, jer se zbog prekomernog branja prirodna staništa ugrožena. U narodnoj medicini koren biljke korišćen je za lečenje histerije i epilepsije.

„U svim literaturnim izvorima, božur je otrovna biljka, ali i otrovne biljke su lek, zavisno kako se doziraju. Koriste se svi delovi božura, najčešće krtolasti koren", objašnjava doktor Vlastimir Stamenković, biolog iz Leskovca.

Zaljubljenici u božure iz Ćuprije, Paraćina, Zaječara i Leskovca, najavljuju nove susrete ljubitelja ove biljke na izvorištu Crnog Timoka.

Priroda je ovde kažu savršena, ali jarko crvene latice valja i sačuvati za nove pohode.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 28. jul 2016, 13:04)
anonymous novica ristic [neregistrovani]

kosovski bozur

uspeva u mojoj basti u smederevu, pravi , donesen preprosle godine sa kosova.

(sreda, 16. dec 2015, 18:14)
Владимир [neregistrovani]

божури

Косовски божур је један од најлепших дивљих божура. Легенде су легенде. Бабске приче - није тачно да неће да расте у баштама. Само му, као и свакој другој биљци, треба дати одговарајуће услове. Пресађује се у септембру.

(četvrtak, 16. maj 2013, 16:46)
anonymous [neregistrovani]

Novi desktop background

Upravo postavljen, da ga gledam sa uživanjem kad god uključim kompjuter :)
Šta vise reći o ovoj lepoti :)))

(četvrtak, 16. maj 2013, 15:31)
anonymous [neregistrovani]

Lepota

Lepota ih je videti u ovolikom broju.
Naročito što je jako redak prizor.
Tako su nekada rasli na Gazimestanu, ali su nažalost sa obnavljanjem kompleksa oko spomenika gotovo potpuno uništeni.
Interesantna stvar sa njima je ta da u baštama nikada ne uspevaju, samo u prirodi, a po legend na područijima vezanim ili za pričešćivanje ili za stradanje srpske vojske pre ili tokom Kosovske bitke.
Pošto postoji slična vrsta crvenog božura mnogi ga nazivaju Kosovski ali se zapravo radi o kultivisanoj biljci, koja sasvim lepo uspeva u baštama, pa I mojoj :)

(sreda, 15. maj 2013, 16:08)
anonymous [neregistrovani]

Bozur

Koja lepota,bas pravi raj.