Читај ми!

Put otkriva tajne drevnih Rimljana

Stari rimski put, koji su arheolozi u Solunu otkrili tokom kopanja metroa, bio je u stalnoj upotrebi sedam vekova, što do sada nije zabeleženo. Ostaci zgrada i oko 100.000 predmeta pronađeni u blizini puta otkrili su mnoge detalje o gradskom životu u starom Rimu.

Grčki arheolozi došli su do novih saznanja o rimskom putu starom 2.300 godina čiji su do tada nepoznati ostaci nađeni 2006. godine, kada je u Solunu počela izgradnja metroa.

„Takvi putevi su postojali i u drugim rimskim gradovima, ali nema nijednog koji je bio u upotrebi čitavih sedam vekova, kao što je to ovde slučaj", rekao je agenciji Frans pres Aristotelis Menzos sa Fakulteta za istoriju i arheologiju Univerziteta u Solunu.

Put je sada pet metara ispod zemlje, a ostaci zgrada nađenih uz njega omogućili su da se dođe do novih saznanja o gradskom životu stanovnika starog Rima.

„Ovo je bila centralna raskrsnica gde su se nalazile glavne gradske zgrade i pijaca. Zanimljivo, ovde se i danas nalazi srce grada", istakla je Despina Kucumba iz Udruženja arheologa Grčke.

Udruženja inženjera su tražila da se vredni delovi starog puta, kao i ostaci zgrada izmeste, da bi se nastavila izgradnja metroa.

Tome su se, međutim, oštro usprotivili arheolozi, navodeći da bi u tom slučaju bilo nemoguće da se nalazi sačuvaju.

„Zamislite kako bi bilo da se izmesti Ajfelova kula ili Big Ben", napisali su arheolozi u peticiji koju je potpisalo 12.000 ljudi.

Na mestu gde je nađen stari put, iskopano je i 100.000 predmeta, između ostalog 50.000 novčića, nakit i ostaci nadgrobnih ploča.

Prva linija metroa u Solunu bi, po planu, trebalo da u upotrebi bude 2016. godine, četiri godine kasnije od prvobitnog roka koji je predviđao šestogodišnju izgradnju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво