Читај ми!

Avioni budućnosti u obliku šurikena?

Agencija NASA predstavila je avione budućnosti u saradnji sa stručnjacima iz „Lokid Martina“, „Nortrop Grumana“ i „Boinga“. Letelice koje bi mogle da budu u upotrebi 2025. godine, biće veće, brže i sporije će trošiti gorivo.

Budućnost komercijalnih letova izgleda sasvim drugačije u očima inovativnih aeroinženjera i dizajnera koji su predstavili nove tipove aviona, u nastojanju da ih učine bržim, efikasnijim i ekološkim.

Američka agencija za istraživanje svemira NASA obelodanila je da bi te letelice mogle da budu u upotrebi već od 2025. godine.

Na njima su radili stručnjaci iz „Lokid Martina", „Nortrop Grumana" i „Boinga".

Korporacija „Nortrop Gruman" osmislila je „leteće krilo" na kojem će motori biti ugrađeni na gornjoj površini aviona, kako bi se što više ublažila buka koju oni proizvode.

Jedan od predloženih modela nastalih u saradnji NASA i „Boinga" izgleda neverovatno, a njegove prednosti su manja potrošnja goriva, smanjeno zagađenje i buka.

N3-X, najnovije „čedo" agencije, spada u hibridne avione, a u vazduh se podiže celom površinom, zbog čega su mu krila manja u odnosu na „debeli" trup.

Na taj način se smanjuje potrošnja goriva, kao i dužina piste za poletanje.

Još jedan od modela sa širim trupom MIT D8 ima samo jednu manu, koja se neće dopasti putnicima, a to je smanjen broj prozora u odnosu na broj sedišta, što može stvoriti osećaj klaustrofobije.

Nasa je osmislila model „Amelija" kao hibridni avion, na kome izgleda kao da krila aviona „izrastaju" direktno iz trupa, što bi trebalo da omogući ugodnije letenje na većim visinama.

Krila u obliku kutije za dijamant, kao na ovom modelu kompanije „Lokid Martin" i NASA, sada su izvodljiva i u praksi zahvaljujući ultralakim vlaknima koja su ojačana kompozitnim materijalima.

Boingov model „Šugar volt" karakterišu njegova dugačka krila, ali mu je najradikalnija karakteristika to što ima hibridni električni motor.

„Erbas VoltEr" unosi sasvim novu dimenziju električnih motora, sa svojim propelerima koji se napajaju isključivo uz pomoć baterija.

Povratak supersoničnih letova može se ostvariti uz pomoć aerodinamičnijeg oblika letelice.

Tako bi supersonični avion u obliku šurikena (japansko zvezdasto oružje) mogao da leti u oba pravca, a pri rotaciji od 90 stepeni prelazi sa subsoničnog u supersonični način letenja.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво