Читај ми!

Srpski jezik pred digitalnim izumiranjem

Baš kao i Bugarska, Slovenija i Grčka, Srbija je nepripremljena za digitalnu budućnost. Situacija još uvek nije dramatična, ali razvijanje informatičkih alata koji pomažu opstanku jezika u novom dobu je neophodno, zaključeno na beogradskom skupu povodom Međunarodnog dana jezičkih tehnologija.

Najmanje 21 evropski jezik u opasnosti je od digitalnog izumiranja, a među njima je i srpski jezik, istaknuto je danas na skupu u hotelu „Hajat" povodom Međunarodnog dana jezičkih tehnologija, a na osnovu istraživanja međunarodne mreže "Meta-net".

„Stvar još nije tako dramatična, ali treba dugoročno gledati na problem. Mi imamo utisak da koristimo naš jezik, ali one velike primene kakva je pronalaženje informacija, automatsko rezimiranje dokumentacije nisu prisutni", rekao je profesor Matematičkog fakulteta Duško Vitas.

Profesor Vitas ističe da se moraju razvijati informatički alati koji pomažu opstanku jezika u novom dobu i da ima oblasti gde je dosta urađeno kao što je, recimo, prepoznavanje govora gde je značajan doprinos dala grupa sa Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.

„Kada je reč o pisanim tekstovima, grupa okupljena oko Matematičkog i Filološkog fakulteta u Beogradu razvila je razne alate, a to su elektronski rečnik srpskog, paralelni testovi srpskog sa drugim jezicima i razne aplikacije", istakao je profesor Vitas.

Matematički fakultet i Institut „Mihajlo Pupin" predstavili su na današnjem skupu projekat „Cezar" čija je uloga da se spreči izumiranje srpskog jezika u digitalnom dobu i poboljša njegova upotreba.

Profesor i rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević naglasio je da ovaj univerzitet, osim obrazovne uloge i naučno-istraživačkog rada, ima ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta.

„Pred nama je veliki izazov da se iskoriste sve prednosti koje savremene tehnologije pružaju, ali da se očuva nacionalni identitet i da se mali jezici ne izgube", zaključio je Bumbaširević.

Sa skupa je poručeno da, osim malog broja jezika kao što su engleski, nemački, španski i francuski, većina drugih jezika ima problem, a da je Srbija u rangu sa Bugarskom, Slovenijom i Grčkom koje su nepripremljene za digitalnu budućnost.

Inače, "Meta-net" je mreža koju čini 60 istraživačkih centara iz 34 zemlje i posvećena je izgradnji tehnološke osnove za višejezično evropsko informaciono društvo.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво