Читај ми!

Nojeva barka za biljke

Izgradnja jedne od najvećih banaka semena koja treba da sačuva floru za buduće generacije, počeće u Jakutiji 2013. godine. Budući da se biodiverzitet na Zemlji smanjuje zabrinjavajućim tempom, takva skladišta mogla bi da se pretvore u „Nojevu barku" za mnoge vrste kojima preti nestanak.

Problem očuvanja bioloških vrsta brine naučnike u čitavom svetu, a u Jakutiji, najsevernijoj republici Ruske Federacije, 2013. godine treba da započne izgradnja Federalnog krioskladišta semena.

Budući da se biodiverzitet na Zemlji smanjuje zabrinjavajućim tempom, takva skladišta mogla bi da se pretvore u „Nojevu barku" za mnoge vrste kojima preti nestanak.

Sličnu ideju ima i vlada kraljevine Norveške sa aktuelnim projektom „Banke semena za sudnji dan", navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede ove zemlje.

Večiti led obećava da sačuva za buduće generacije savremeni biljni genofond. Ukupni broj banaka semena u raznim zemljama približava se 1.500, a u njihovim kolekcijama čuva se do milion uzoraka.

Veliki problem, međutim, predstavlja to što nije sasvim sigurno kakvo seme će čuvati takve banke budući da je u svetu tokom 20. veka trajno nestalo oko 75 odsto sorti biljaka.

Sorte dobijane strpljivom selekcijom, tokom više hiljada godina, izgubljene su za jedan vek, a do toga je došlo, između ostalog, postepenim prelaskom na industrijsku proizvodnju, a zatim stvaranjem novih sorti biljaka hibrida.

Kako se navodi na Konferenciji o genetskim resursima biljaka, 75 odsto svih poljoprivrednih biljnih kultura nestalo je usled uvođenja modernih sorti, koje se uvek uzgajaju kao monokulture.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво