Читај ми!

Druženje sa „fićom“

Jedan od simbola svakodnevnog života u nakadašnjoj Jugoslaviji, popularni „fića“ danas je bio zvezda na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije. Povod je rastuća ljubav prema čuvenom četvorotočkašu, ali i zatvaranje izložbe „Tehnika narodu“.

Udruženje istoričara automobilizma povodom zatvaranja izložbe „Tehnika narodu" u Muzeju istorije Jugoslavije, organizovalo je na platou ispred Muzeja izložbu najstarijih „fića".

Svi registrovani i u voznom stanju, stari između 40 i 50 godina, učesnici motorizovane izložbe pod nazivom Druženje sa „fićom" tokom godine pređu nekoliko desetina hiljada kilometara.

Idu na sve izložbe u zemlji i regionu, a ove godine bili su na jednom takvom skupu i u Minhenu.

U izgled ovih „fića" osim mnogo rada i truda uložena su i značajna sredstva, zato njihovi vlasnici kažu da nema tih para za koje bi ih prodali.

Tokom manifestacije bilo je obezbeđeno stručno vođenje kroz izložbu „Tehnika narodu", kao i predavanje o proizvodnji čuvenog četvorotočkaša, jednog od simbola svakodnevnog života u nakadašnjoj Jugoslaviji čija je proizvodnja obeležila početak domaće automobilske industrije.

Posetioci su uživali u dve igre. Deca i odrasli mogli su da se igraju budućnosti (kako su budućnost zamišljali naše bake, deke ili roditelji) i da na primerima vide na koji način nastaju tehničke inovacije i kako tehnologija menja svet oko nas.

Popularni „fijat 600", osim u Jugoslaviji, po licenci pravljen je i u Španiji i Argentini. U Jugoslaviji se proizvodio najduže, trideset godina, sve do 1985, u Italiji do 1969, Španiji još četiri godine, a u Argentini do 1982. godine.

Poslednjih godina raste interesovanje za ovim automobilom, organizuju se okupljanja, takozvane fićijade u mnogim gradovima u Srbiji, a u Kragujevcu je ove godine pokrenuta inicijativa da se „fići" podigne spomenik, navodi se u najavi Udruženja istoričara automobilizma koje je osnovano 2001. godine u Beogradu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара