„Radoznalost“ na Marsu!

Vozilo „Kjuriositi“ Američke agencije za istraživanje svemira spustilo se na površinu Marsa i okončalo put dug 570 miliona kilometara! Počinje potraga za mogućim dokazima života na Crvenoj planeti.

Posle puta od 570 miliona kilometara točkovi vozila američke agencije NASA napokon su dotakli površinu Marsa!

„Ne mogu da verujem. Ovo je neverovatno!", otelo se Alanu Čenu, zameniku vođe tima za spuštanje rover vozila Kjuriositi na Mars, kada su na Zemlju stigle prve fotografije stenovitog terena. 

Snimci sa Marsa stigli su ubrzo posle obrušavanja sonde kroz atmosferu Crvene planete i kočenja padobranom i raketama.

Kapsula sa rover vozilom nazvanim Kjuriositi (Curiosity - Radoznalost), lansirana je sa Zemlje u novembru 2011. godine.

Cilj misije je da se po spuštanju najveće mašine koja je ikada poslata u kosmos istraži tlo u potrazi za mogućim dokazima života.

Kjuriositi je opremljen insutrumentima za ispitivanje stene u krateru Gejl, jednom od najvećih udubljenja na Marsu, u potrazi za tragovima mikroorganizama.

Značaj misije prepoznao je i američki državni vrh. 

„Uspešno spuštanje Kjuriositija, najsofisticiranije naučne laboratorije koja je ikad sletetla na drugu planetu, predstavlja izuzetno tehnološko dostignuće koje će služiti kao ponos nacije i u dalekoj budućnosti", poručio je predsednik SAD Barak Obama, a preneo AFP. 

Sa potrošene dve i po milijarde dolara, misija koja je, takođe, nazvana Kjuriositi, najskuplja je misija na Mars do sada.

broj komentara 45 pošalji komentar
(utorak, 28. avg 2012, 20:09)
anonymous [neregistrovani]

Nauka i tehnika 3

Ateisto, bas si me nasmejao. Ovo je lupanje poput nekada onog Jupitaerijanca iz emisije Tup-tup.

(utorak, 28. avg 2012, 19:39)
bilo šta [neregistrovani]

koreni

otvori oči i um pa pogledaj staru seriju roots kao i film ples sa vukovima, pa će ti biti jasno odakle su ameri krenuli i zašto su sada tu gde jesu.

(utorak, 28. avg 2012, 19:22)
anonymous [neregistrovani]

nauka i tehnika 2

Nauka mnogo više daje teoretske odgovore nego jasne dokaze po ovim pitanjima.Da je moguće danas bi stavili na lomaču nekog ko bi opovrgao teoriju evolucije.Nauka nije istrazila ni 5% morskog dna, ni ljudski mozak itd. I na kraju BOG nije čovek, već sila koja kontroliše ceo univerzum pa i ljudski rod.

(ponedeljak, 13. avg 2012, 20:08)
hanns [neregistrovani]

zene

ako ima neka slatka sucmurasta girl na marsu rado bih upoznao.od ovih vamo nema fajde.fala unapred

(sreda, 08. avg 2012, 13:27)
logika [neregistrovani]

gde je nafta tu su i ameri

pretpostavlja se da je na marsu nekad postojao život, znači bilo je i šuma. ako je bilo šuma sad ima nafte, a gdje ima nafte tu su i ameri :)

(utorak, 07. avg 2012, 12:14)
Automedont [neregistrovani]

En passant

@Ateista: ..... Ugljenik i azot su nemetali.

(utorak, 07. avg 2012, 11:40)
Usijane glave! [neregistrovani]

Za nase rusofile,

i Sibir je pretopla oblast!

(utorak, 07. avg 2012, 11:13)
anonymous [neregistrovani]

Re "Nauka i tehnika"

Ja bih ti preporučio da se ne praviš previše pametan, jer oni kojima je Bog dao dar da nešto saznaju ne pričaju tako kao ti. Zapamti Bog je svemoguć i on je dao pojedincu dar da "nešto" ,"upamti! djelić" sazna od savršenstva koje je stvoritelj uradio. Još nešto, sam govoriš, ali nesvjesno "ni previše blizu ni previše daleko". Čovjek samo saznaje, otkriva. Ko je to savršenstvo stvorio? Čovjek sigurno nije. Slučajno se sigurno nije desilo. Moraš puno, puno , puno učiti da bih samo znao da se pravilno i kulturno odnosiš prema svome stvoritelju, a za ostalo nemaš dar stvoritelja.

(utorak, 07. avg 2012, 10:01)
ATEISTA [neregistrovani]

Nauka i Tehnika

Mi smo nastali u svemiru pre mnogo miliona godina iz INTELSTELARNOG SMEĆA, da bi se stvorili teski metali kao sto su ugljenik ili azot u nasem DNK, nastaju samo u SUPERNOVAMA koje se dugim putom kroz universum pomesao sa drugim velikim oblakom prasine i usled gravitacije doslo je do formiranja suncevog sistema i nase zemlje koja je na perfektnoj distanci od sunca ne preblizu ne predaleko TAMAN kako treba, elementi od kojih je nase telo nema na suncu nego u drugim zvezdama, tako da ovi koji pricaju price o BOGU nemaju nikakvu tezinu u nauci, nauka je tu nesto da objasni nejasno a religija da vas ubedjuje kako je ZEMLJA centar svemira i da se sve okrece oko nje i da je sveta, pa onomad ĐORDANU BRUNO bese spaljen na lomaci 1582 na cvetnom trgu u Rimu zato sto je tvrdio ono sto je dasnas istina da je centar SUNCE i okolo 8 planeta + Pluton. izvinite ko je stvorio BOGA??? pozdrav

(utorak, 07. avg 2012, 09:01)
anonymous [neregistrovani]

svrha

Ne kontam svrhu trosenja milijardi dolara da se ispita pusta planeta i eventualno utvrdi da tamo ima nesto vode i po koja kolonija mikroorganizama. Mislim da je u pitanju nesto drugo i da nam kriju nesto. Ili istrazuju rudno bogatstvo koje ce onda samo Ameri iskoristavati. Da su ove pare ulozili u probleme Afrike sa vodom i glađu bilo bi mnogo bolje.