Читај ми!

Potraga za meteoritom u Hrvatskoj

Hrvati pripremaju potragu za meteoritom koji je pao u širi rejon grada Križevaca. Interesantno je da je na tom području i pre godinu dana pao meteorit, a nađen je njegov ostatak težak oko 300 grama.

Nadležne insitucije u Hrvatskoj pripremaju potragu za ostacima meteorita koji je pre sedam dana pao u širi rejon grada Križevaca.

Kako je izjavio astronom Korado Korlević za Hrvatski radio, meteorit je stigao iz pravca Marsa ili Jupitera, a tačno mesto pada još nije locirano, jer se meteorit ohladio nakon ulaska u atmosferu i nije isijavao vatreni trag.

Očekuje se da meteorit bude pronađen za nekoliko dana kada će krenuti i potraga za kamenom procenjenim na oko kilogram i po težine, a Korlević pretpostavlja da se nije raspao.

U četvrtak, 10. maja nešto pre ponoći kamerama Hrvatske meteorske mreže snimljen je let meteorida koji je u Zemljinu atmosferu ušao brzinom 13,4 kilometra u sekundi, jugozapadno od Zagreba, na visini 90 kilometara kod Žumberačkog gorja, preleteo severno od Zagreba i pao malo severnije od Križevaca, u pravcu Koprivnice.

Meteorit je na područje Križevaca pao i pre godinu dana, a od njega je nađena krhotina od oko 300 grama, što je prvo parče meteorita iz svemira pronađeno na teritoriji Hrvatske u poslednjih 60 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво