Читај ми!

Pronađeno 3.000 statua Bude

Oko 3.000 figura u obliku Bude pronađeno je u kineskoj pokrajini Handan. Statue su najveće otkriće ove vrste još od 1949. godine i kako smatraju naučnici stare su oko 1.500 godina.

Arheolozi su pronašli oko 3.000 statua Bude u kineskoj pokrajini Handan za koje se smatra da su stare oko 1.500 godina.

Ovo otkriće se smatra najvećim ove vrste još od 1949. godine, saopštili su arheolozi sa kineske Akademije društvenih nauka, a prenosi sajt Nacionalna geografija.

Statue Bude, koje su većinom izrađene od belog mermera i krečnjaka, uglavnom su veoma oštećene, a prema rečima eksperata mogle bi da datiraju još iz vremena kada je dinastija Vei vladala na istoku, a Ći (Qi) na severu (od 534. do 577. godine nove ere).

Neki naučnici smatraju da statue, koje su iskopane u Jeu - drevnoj prestonici istočne dinastije Vei i severne Ći, možda su sakupljene na gomilu i zakopane nakon pada dinastije Ći od strane drugih vladara koji su pokušali da „očiste" zemlju od budizma.

„Moguće je da su skulpture u prošlosti sakupljene iz starih hramova i zakopane u jamu", rekla je direktorka Centra za umetnost istočne Azije na Univerzitetu u Čikagu Ketrin Ciang.

Postoji mogućnost da su statue sakrili i sami vernici kako bi ih sačuvali.

„Na nekim drugim mestima su pronađeni natpisi koji ukazuju na to da stare skulpture nisu bile samo bačene u jamu, već da su 'sahranjene' sa poštovanjem", objasnila je Ciang.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво