Читај ми!

Kafić u središtu zemlje

Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ u jednoj od jama uredio je kafić. Na 400 metara ispod površine zemlje nalazi se mesto za opuštanje rudara, ali i zainteresovanih turista koji na prijatnih 18 stepeni Celzijusa mogu da popiju kafu ili sok.

U jami borskog rudnika, na dubini od 400 metra, gde se već više od sto godina kopa ruda bakra, Rudarsko-topioničarski basen „Bor" uredio je kafić.

U delu gde se nalazi kafić, površine 65 kvadratnih metara, postavljena je rasveta, uređen prilazni hodnik, namešteni stolovi i klupe i mini-šank, a tiho se čuje i Rudarska himna.

Temperatura vazduha je oko 18 stepeni Celzijusa, kako leti, tako i zimi, a za zagrevanje je, pored čaja i kafe koji mogu da se popiju u kafiću, instaliran i kalorifer.

Na zidovima su bakrorezi koji prikazuju rudare (radovi pokojnog borskog umetnika Franje Umbehenda), a tu su i stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje, table sa natpisima o istoriji i objašnjenjima tehnološkog procesa u borskoj jami.

RTB „Bor" je ove godine odlučio da obogati i onako primamljive turističke potencijale Bora, jednom nesvakidašnjom ponudom, rekla je Tanjugu potparol RTB-a „Bor" Gorica Tončev Vasilić.

„Reč je o takozvanom industrijskom turizmu, u okviru kojeg će posetiocima biti omogućena poseta vidikovcu na starom površinskom kopu, odakle se otvara panoramska slika grada i dela Topionice, zatim safari staza po terasama tog borskog napuštenog kopa, i na kraju poseta kafiću u borskoj jami, na dubini od 400 metara gde se može popiti kafa, sok i steći nesvakidašnji osećaj, verujem jedinstveni u regionu", rekla je Tončev Vasilić.

Tončev Vasilić dodaje da se tu, u hodniku, nalazi i bušeći čekić da bi se pokazalo kako se buši i uopšte radi u rudniku.

Kafić je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara radnu atmosferu i uslove u kojima su ovde radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i tu zarađivale, i još uvek zarađuju, svoj hleb sa sedam kora.

Do kafića se stiže za par minuta jamskim liftom. Lift je prostran i može da primi pedesetak ljudi, taman koliko vozi jedan turistički autobus.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво