Nešto mi to malo za najskuplji tepih na svetu

Vrednost tepiha koji je jedna Nemica bila prinuđena da proda aukcijska kuća procenila je na 900 evra. Međutim, tepih je prodat najpre za 20.000, a zatim na većoj aukciji za neverovatna 7,2 miliona evra! Bivšoj vlasnici čini se da prvobitna ocena nije bila baš precizna, pa je odlučila da se žali sudu.

Vlasnici najskupljeg tepiha na svetu izdvojili su 2010. godine neverovatna 7,2 miliona evra kako bi na aukciji održanoj u Londonu pretekli druge ponuđače. Prethodno je taj isti tepih na aukciji u Augsburgu dostigao cenu od samo 20.000 evra, nakon što je bio procenjen na samo 900 evra, zbog čega bivša vlasnica traži odštetu od aukcijske kuće.

Priča zvuči gotovo neverovatno. Jedan tepih je godinama stajao sa drugim komadima nameštaja u skladištu, a onda je vlasnica, jedna starija gospođa, njegovu prodaju poverila aukcijskoj kući u nemačkom gradu Augsburgu.

Tepih je procenjen na 900 evra, ali je posle nadmetanja kupaca postigao višestruko veću cenu – čak 20.000 evra.

I tu je priča mogla da se završi na zadovoljstvo svih, samo da taj isti persijski tepih nekoliko meseci kasnije u Londonu nije dostigao rekordnu cenu od 7,2 miliona evra (9,6 miliona dolara) i time postao najskuplji tepih na svetu, preneo je nemački državni radio Dojče vele.

Time priča još nije završena, jer je bivša vlasnica tepiha tužila aukcionara iz Augsburga zbog pogrešne procene. Nekadašnja vlasnica od aukcijske kuće traži odštetu u iznosu od 350.000 evra, odnosno onoliko na koliko je tepih procenjen u londonskoj aukcijskoj kući „Kristi".

I na toj aukciji prvobitna cena je višestruko premašena, budući da se među zaniteresovanima razvila prava bitka za starinski tepih.

U tužbi bivša vlasnica tvrdi da je aukcionar iz Augsburga njen tepih procenio za samo nekoliko sekundi na 900 evra, umesto da je brižljivije istražio njegovu vrednost.

Tuženi, pak, odgovara da on nikada nije ni tvrdio da je stručnjak za tepihe, nego za antikvitete uopšte. Takođe, opovrgava da je samo na brzinu „bacio oko" na tepih, nego kaže da je čak zatražio mišljenje i od jednog stručnjaka iz inostranstva.

Pre dva dana pred sudom, bivša vlasnica tepiha pristala je na nagodbu prema kojoj bi od aukcionara dobila 100.000 evra odštete, ali je tuženi to odbio uz obrazloženje da bi isplata te svote za njega značila bankrot.

Umesto te sume, ponudio je 50.000 evra, što je bivša vlasnica tepiha odbila, tako da će sud konačnu odluku doneti naredne godine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 06:13) - an [neregistrovani]

tepih

Imam jedan persijski tepih,najskuplji na svetu tako stoji u istoj rubrici gore navedeno,kada bi bio takve srece kao gospodja koja se pominje a ujedno izali,ne bih imao nista protiv da tepih dam za. 200000hiljada eura a neka ga oni prodaju na aukciju i za 20000000 mil eura ja bi bio sretan.Isti tepih je na stranici Gugla "Najskuplji tepisi na svetu" I nalaze se u mom posedovanju spreman sam da ga prodam a moguce su i druge opcije.

(petak, 09. dec 2011, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

o daaaaaaaaaaaaaaaaaaa

vi ne umete da smislite vrednost......................................................

(petak, 09. dec 2011, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

leteci

ako je ta cena placena za njega jedino ga vadi ako je leteci i to aladinov i plus da na sve to moze da me odnese u aladinovu pecinu sa svim dragocenostima koje tamo postoje neverujem da sve vredi ukupno toliki novac

(petak, 09. dec 2011, 14:59) - Dejan [neregistrovani]

Nije

ružan, šta više, ali totalna glupost je dati tolike pare za temo neki tepih.

(petak, 09. dec 2011, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

Hhheee

Znam da su ti tepisi jako skupi porijeklom iz Irana sva cas . Nije mi samo jasno kako neko moze lupiti takvu cijenu . Trebao bih da pitam moju babu da nema ona nesto ovako staro dase zaradi koji euric

(petak, 09. dec 2011, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Ружноћа

То је исто као са оним Пикасовим сликама, недавно нађеним код нас. Да их је неко продавао на бувљаку, не би добио ни 10 евра за њих.

(petak, 09. dec 2011, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Tepih

Nebih uzela taj tepih da mi ga daju za dzabe, jer je strasno ruzan!