Читај ми!

Nešto mi to malo za najskuplji tepih na svetu

Vrednost tepiha koji je jedna Nemica bila prinuđena da proda aukcijska kuća procenila je na 900 evra. Međutim, tepih je prodat najpre za 20.000, a zatim na većoj aukciji za neverovatna 7,2 miliona evra! Bivšoj vlasnici čini se da prvobitna ocena nije bila baš precizna, pa je odlučila da se žali sudu.

Vlasnici najskupljeg tepiha na svetu izdvojili su 2010. godine neverovatna 7,2 miliona evra kako bi na aukciji održanoj u Londonu pretekli druge ponuđače. Prethodno je taj isti tepih na aukciji u Augsburgu dostigao cenu od samo 20.000 evra, nakon što je bio procenjen na samo 900 evra, zbog čega bivša vlasnica traži odštetu od aukcijske kuće.

Priča zvuči gotovo neverovatno. Jedan tepih je godinama stajao sa drugim komadima nameštaja u skladištu, a onda je vlasnica, jedna starija gospođa, njegovu prodaju poverila aukcijskoj kući u nemačkom gradu Augsburgu.

Tepih je procenjen na 900 evra, ali je posle nadmetanja kupaca postigao višestruko veću cenu – čak 20.000 evra.

I tu je priča mogla da se završi na zadovoljstvo svih, samo da taj isti persijski tepih nekoliko meseci kasnije u Londonu nije dostigao rekordnu cenu od 7,2 miliona evra (9,6 miliona dolara) i time postao najskuplji tepih na svetu, preneo je nemački državni radio Dojče vele.

Time priča još nije završena, jer je bivša vlasnica tepiha tužila aukcionara iz Augsburga zbog pogrešne procene. Nekadašnja vlasnica od aukcijske kuće traži odštetu u iznosu od 350.000 evra, odnosno onoliko na koliko je tepih procenjen u londonskoj aukcijskoj kući „Kristi".

I na toj aukciji prvobitna cena je višestruko premašena, budući da se među zaniteresovanima razvila prava bitka za starinski tepih.

U tužbi bivša vlasnica tvrdi da je aukcionar iz Augsburga njen tepih procenio za samo nekoliko sekundi na 900 evra, umesto da je brižljivije istražio njegovu vrednost.

Tuženi, pak, odgovara da on nikada nije ni tvrdio da je stručnjak za tepihe, nego za antikvitete uopšte. Takođe, opovrgava da je samo na brzinu „bacio oko" na tepih, nego kaže da je čak zatražio mišljenje i od jednog stručnjaka iz inostranstva.

Pre dva dana pred sudom, bivša vlasnica tepiha pristala je na nagodbu prema kojoj bi od aukcionara dobila 100.000 evra odštete, ali je tuženi to odbio uz obrazloženje da bi isplata te svote za njega značila bankrot.

Umesto te sume, ponudio je 50.000 evra, što je bivša vlasnica tepiha odbila, tako da će sud konačnu odluku doneti naredne godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво