Читај ми!

U subotu novo pomračenje Meseca

Drugo ovogodišnje totalno pomračenje Meseca dogodiće se u subotu popodne, ali neće biti tako spektakularno kao ono iz juna meseca, jer će se više od polovine pomračenja desiti dok Mesec bude ispod horizonta.

Građani će na području cele Srbije moći u subotu, 10. decembra, golim okom, ukoliko bude vedro vreme, da prate pojavu pomračenja Meseca, izjavio je danas Tanjugu sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković" Milan Jeličić.

Građani će moći da prate izlazak Meseca iz Zemljine senke u vremenskom intervalu od 15.55 do 17.18 časova, rekao je Jeličić.

Tim povodom će biti otvorena i Narodna opservatorija Astronomskog društva „Ruđer Bošković" na Kalemegdanu u Beogradu za zainteresovane građane koji žele da posmatraju tu neobičnu pojavu.

Jeličić je objasnio da će u subotu Mesec ući u Zemljinu senku i da će prvi takav kontakt biti ostvaren već u 13.46 časova, a da će potom ceo kotur Meseca ući u Zemljinu senku u 15.06 sati.

Tako pomračen biće u Zemljinoj senci do 15.57 časova, a u potpunosti će izaći iz Zemljine senke u 17.18 sati, istakao je Jeličić i objasnio da će „u subotu Mesec izaći pomračen".

„Više od polovine ovog pomračenja nećemo ni videti, jer se Mesec nalazi ispod horizonta. Naime, Mesec u Beogradu izlazi u 15.55 sati. Otprilike dok izađe iznad horizonta ceo Mesec, potpuno pomračenje će biti završeno", objasnio je Jeličić.

Predsednik Astronomskog društva „Ruđer Bošković" Miodrag Dačić izjavio je Tanjugu da će Mesec, Zemlja i Sunce biti u položaju na jednoj liniji, s tim što će Mesec ući u senku Zemlje, za razliku od pomračenja Sunca gde Mesec baca na Zemljinu površinu svoju senku.

Dačić je objasnio da „nekih posebnih dešavanja neće biti, jer je reč o prostoj biometrijskoj pojavi", a da će, pošto će Mesec izaći u subotu u 15.56 časova, posle toga biti moguće pratiti kako on polako izlazi iz Zemljine senke.

Mnogo spektakularnije pomračenje Meseca dogodilo se 15. juna ove godine, kada je Mesec uveliko izašao na horizontu i onda počeo da ulazi u Zemljinu senku. Ovog puta to neće biti slučaj, jer se Mesec već nalazi u Zemljinoj senci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије