Читај ми!

Insektosaurus sa Novog Zelanda

Na novozelandskom ostrvu Mali Greben, čovek se, najverovatnije prvi put, susreo sa insektom veličine šteneta! Vrsta za koju se mislilo da je izumrla, očigledno odlično uspeva na toj „bogu iza leđa“ tački zemaljske kugle.

Insekta koji bi mogao da bude najveći koji je ikada pronađen u svetu, otkrio je Mark Mofet, američki istraživač, piše britanski San.

Buba podseća na ogromnog skakavca, a pripada vrsti džinovska veta (Giant weta). Ipak, i za vetu je ogromna. Naime, duga je oko 20 centimetara i približno teška kao tri miša!

Neobično stvorenje 55-godišnji Amerikanac iz Kolorada pronašao je na jednom drvetu na ostrvu Mali Greben, na Novom Zelandu.

Mofet je sa timom istraživača otišao na ostrvo u pokušaju da pronađe ove insekte za koje se verovalo da su na tom mestu istrebljeni nakon što su Evropljani doneli pacove pre mnogo godina.

Dva dana su proveli tragajući. „Nas troje smo dve noći šetali ostrvom i detaljno pregledali svaki pedalj vegetacije u potrazi za džinovskim vetama. A onda smo iznenada ugledali jednu na drvetu. I to kakvu!", oduševljeno je rekao taj bivši šumar koji se sada bavi istraživanjem.

„Džinovska veta je već najveći insekt na svetu, ali je ovo najveći primerak koji je ikada pronađen", objasnio je Mofet.

„Toliko je uživala u šargarepi da joj činjenica da je držimo u rukama uopšte nije smetala."

Nakon što su je fotografisali, Mofet i njegov tim su ovo neverovatno biće pustili nazad na slobodu.

„Mi, ljubitelji buba, naslušali smo se toliko priča kako su bube inferiorne na neki način zbog svoje veličine, tako da je milina videti ovolikog insekta. Posebno što je reč o najvećem izmerenom insektu", zadovoljno je rekao na kraju Mofet.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво