Читај ми!

Oprezno sa sredstvima za čišćenje

Usled preteranog ili neadekvatnog korišćenja pojedinih deterdženata moguća su trovanja, kao i teška zagađenja okoline. Uz apel da hemijska sredstva koristimo štedljivo, stručnjaci poručuju da kućna hemija ne mora da bude štetna po zdravlje ukoliko se pridržavamo uputstava na deklaracijama.

Često se zaboravlja koliko su hemikalije koje upotrebljavamo za redovno održavanje kuće štetne.

Prema rezultatima jednog američkog istraživanja, zagađenje vazduha u prostoriji koja je preterano čišćena hemijskim pereparatima 100 puta je veće nego zagađenje u najprometnijoj ulici nekog grada.

Pozivajući se na studiju rađenu u Kanadi po kojoj žene češće obolevaju od kancera usled izloženosti hemikalijama za domaćinstvo, stručnjaci apeluju da se ta sredstva što manje koriste.

Kao razlog navode i netačnost podataka na nekim od deklaracija.

„Oko 80 osto preparata zaista nema validnu deklaraciju. U pitanju su određene hemikalije koje ometaju određen procese u telu poput metaboličkih, simuliranja hormona, dok neki direktno oštećuju i organe, jetru, bubrege, u kojima se talože. Neki su neurotoksični i direktno oštećuju mozak", objasnio je Milan Đurić iz Centra za razvoj ekološke svesti „Izvor".

Koliko se ukupno hemijskih supstanci i smeša nalazi na teritoriji Srbije znaće se tek krajem godine kada Agencija za hemikalije kompletira registar koji je predviđen Zakonom o hemikalijama iz 2009. godine.

„Od oktobra meseca će krenuti i kontrola koja se tiče deterdženata, kao i kontrola koja se tiče klasifikacije, pakovanja i obeležavanja hemikalija", istakla je direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković.

Stručnjaci ipak poručuju da ako se pravilno držimo uputstava koja obavezno stoje na deklaracijama hemijskih proizvoda, kućna hemija ne mora da bude štetna po zdravlje ljudi.

„Ukoliko tamo stoji da se koriste tri kapi na litar vode, onda treba da se koriste tri kapi. Naše domaćice vole da stisnu flašu ne bi li što više izašlo i što bolje oprale sudove, pri tom ne razmišljajući da taj ostatak može da bude opasan", objasnio je Miodrag Jovanović iz Centra za kontrolu trovanja VMA.

Uprkos činjenici da su prodavnice svakim danom sve snabdevenije najnovijim „svemogućim" deterdžentima, ne treba zanemariti realnost u kojoj su sva ta sredstva za čišćenje dostupna i deci.

Preporuka ekologa je da se čišćenje obavlja prirodnim sredstvima poput sirćeta, limuna i sode bikarbone kojima pored sprečavanja eventualnog trovanja štitimo i životnu sredinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се