Читај ми!

I muškarci prolaze kroz klimaks

Posledice pada nivoa hormona oseća i jači pol nakon četrdesete godine. Simptomi poput umora, mrzovolje, nesanice, nezainteresovanosti za seks i gojenja, najčešće se pripisuju drugim poremećajima, pa muškarci odbijaju da se leče, čak i da razgovaraju o andropauzi, kako se naziva muški klimaks.

Žene u menopauzu najčešće ulaze između 48. i 52. godine. Većina njih menopauzu prolazi sa blagim tegobama, dok za 25 odsto žena ovaj period predstavlja veoma buran i neprijatan deo života.

Ulaskom u zrele godine i kod muškaraca dolazi do značajnih fizioloških promena, tako da i oni prolaze klimaks sličan ženama, koji se u medicini zove andropauza.

Znaci andropauze mogu da se jave posle 40. godine. Razlog je pad nivoa određenih hormona koji se, u odnosu na žene kod kojih je ovaj proces brz, smanjuju lagano i to traje godinama.

Međutim, stručnjaci kažu da su prvi simptomi klimaksa kod muškaraca slični onima koje u menopauzi imaju žene.

„Muškarci prepoznaju to da su umorniji, imaju manje tostesterona, znači manje su skloni akciji, mrzovoljni, bezvoljni, nije im baš ni do čega, nesanica, manja zainteresovanost za seks i konačno promena konfiguracije tela, manje mišićne mase, više - masne", objasnila je doktorka Svetlana Spremović Rađenović, endokrinolog i ginekolog - akušer.

Kod muškaraca u andropauzi mogu se pojaviti i psihičke promene poput zaboravnosti, depresije, rasejanosti i lošeg sna. Međutim, mnogi pripadnici jačeg pola negiraju postojanje „muškog klimaksa".

„Muški klimaks se u našoj kulturi ne priznaje. Mi pripadamo jednom muškom svetu sa muškim shvatanjima vrednosti. Kad čujemo naše viceve mislimo da smo večno mladi i večno sposobni", naglasio je neuropsihijatar doktor Zoran Đurić.

Đurić je dodao da se u praksi pokazalo da se u Srbiji ljudi kriju iza raznih telesnih poremećaja, bolesti i da su spremni da se leče od srca, pluća, bubrega, ali ne i od nečega što zadire u njihovu mitsku polnu sposobnost.

U lečenju simptoma andropauze najčešće se preporučuje hormonska terapija koju određuje stručni lekarski tim. Preporučuje se i zdrav način života, pre svega način ishrane, svakodnevne fizičke aktovnosti i smanjenje pušenja i korišćenja alkohola.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво